Adrian Iacob şi Mihail Marcoci, fostul rector şi fostul prorector la Academia de Poliţie, au fost condamnaţi luni de Curtea de Apel Bucureşti la câte 3 ani de inchisoare cu suspendare şi câte 120 de zile de muncă în folosul comunităţii în dosarul şantajării jurnalistei Emiliei Sercan, potrivit minutei de şedinţă. Sentinţa nu e definitivă şi poate fi atacată cu apel.

 

Cei doi au fost trimişi în judecată de procurorii DNA sub acuzaţia de instigare la şantaj, fiind acuzaţi că l-au încurajat pe un coleg să-i trimită mesaje de ameninţare jurnalistei Emilia Şercan, pentru a o determina să oprească investigaţiile referitoare la plagiatele din cadrul Academiei.

 

Cei doi au fost condamnaţi să muncească în folosul comunităţii fie la ALBAB (instituţia din cadrul Primăriei Bucureşti care se ocupă de curăţenia din parcuri şi lacuri), fie la Fundaţia pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare, potrivit minutei instanţei.

 

În plus, cei doi sunt obligaţi de instanţă să îi plăteasca şi 80.000 de lei daune morale jurnalistei.

 

Context. DNA i-a trimis în judecată pe cei doi în 2019, acuzându-i că s-au folosit de un subordonat (inculpat şi el), care a trimis mesajul de ameninţare şi căruia i-au promis imunitate în faţa legii pentru acţiunile sale.

 

În cazul celui care a ameninţat-o pe jurnalistă, procurorii DNA au disjuns cauza întrucât bărbatul a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei.

 

Jurnalista Emilia Şercan a scris pe 17 aprilie, într-o postare pe Facebook, că a sesizat poliţia după ce a primit un mesaj de ameninţare cu moartea. Şercan precizează că a primit ameninţarea ”în contextul în care de trei săptămâni public în mod constant informaţii despre tezele de doctorat plagiate de la Academia de Poliţie”.

 

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro