Peste 750 de persoane care au mâncat gratuit la cantina socială în urmă cu patru ani trebuie să returneze Primăriei Constanţa aproximativ 1,4 milioane de lei, după ce Curtea de Conturi a decis că acestea nu îndeplineau condiţiile legale pentru a beneficia de mesele respective, obligând municipalitatea să recupereze sumele respective. Primăria Constanţa caută soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii, în condiţiile în care cele mai multe persoane spun că nu au de unde da aceşti bani pentru că au venituri mici.

Curtea de Conturi a notat, în raportul din 2014, că mai multe persoane care au obţinut venituri mai mari de 123,60 de lei pe lună au beneficiat, în 2013, de ajutor social sub formă de masă la cantina de ajutor social.

Curtea de Conturi a solicitat atunci inventarierea tuturor dosarelor depuse de către solicitanţii ajutorului pentru acordarea mesei la cantină, realizarea anchetelor sociale şi analizarea acordării ajutorului pentru acordarea mesei la cantină.

“Conducerea Camerei de Conturi Constanţa a dispus măsuri pentru stabilirea tuturor sumelor reprezentând masa primită de către persoanele care nu aveau dreptul (neîndeplinind condiţiile legale de acordare) precum şi a sumelor reprezentând contribuţia de 30 la sută din venitul net lunar a persoanelor care aveau dreptul la masă cu plata contribuţiei şi recuperarea integrală a acestora în termenul legal de prescripţie”, se arată în raporul Curţii de Conturi.

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Constanţa, municipalitatea a emis decizii de plată pentru 754 de persoane, având de recuperat în total suma de 1.382.777 de lei. Astfel, oamenii au de achitat fiecare sume cuprinse între 12 şi 2190 de lei.

Cele mai multe persoane spun că nu au de unde da aceşti bani pentru că au venituri mici.

Primăria Constanţa caută soluţii pentru rezolvarea acestei situaţii, urmând să se adreseze Ministerului Muncii pentru a vedea cum poate fi remediată problema.