Nu de puţine ori au fost situaţiile în care, deşi semnele de circulaţie spun una, şoferii decid cu de la sine putere să facă altceva. Luăm cazul unei intersecţii în care se află semnele de circulaţie „Cedează trecerea” şi „Stop”. Bănuim că aţi anticipat despre ce este vorba, dar hai să vedem ce se întâmplă, şi cum se aplică regula „cedează prioritate de dreapta”.

 

Regula „Cedează prioritate de dreapta”

Conceptul de prioritate de trecere este important de înţeles. Legea nu acordă niciodată cu adevărat prioritate de trecere. Legea prevede pur şi simplu când trebuie cedat dreptul de trecere.

 

Dreptul de trecere poate fi utilizat atunci când legea permite utilizarea sa, cerând ca ceilalţi să vă cedeze dreptul de trecere. Neacordarea priorităţii de trecere duce la accidente. Cu toate acestea, există câteva modalităţi prin care puteţi reduce această probabilitate atunci când conduceţi. Dreptul de trecere trebuie cedat altor şoferi în următoarele cazuri:

 

  • la un semn de cedează trecerea;
  • pietonilor aflaţi pe o trecere de pietoni;
  • persoanelor care folosesc un câine ghid pentru nevăzători;
  • persoanelor care folosesc un baston alb cu sau fără vârf roşu;
  • la intersecţiile necontrolate în care vehiculele se află deja în intersecţie;
  • la intersecţiile în „T”, unde trebuie să cedaţi trecerea vehiculelor de pe drumul de trecere;
  • când viraţi la stânga, caz în care trebuie să cedaţi trecerea pietonilor, maşinilor etc. care vin din sens opus;
  • atunci când circulaţi pe un drum neasfaltat care se intersectează cu un drum asfaltat;
  • când reveniţi pe carosabil după ce aţi parcat maşina.

 

Există şi o altă regulă, şi anume „prioritate de dreapta”. În acest caz, conducătorii auto trebuie să conducă în condiţii de siguranţă rezonabile şi să respecte semnele şi semnalele de circulaţie.

 

În Codul Rutier, „prioritate de trecere” se referă la cine are dreptul legal de a merge primul pe drum. Legile şi semnalele dictează cine are prioritate de trecere. Cerinţa de a ceda trecerea atunci când un alt şofer are prioritate este necesară pentru ca traficul să se desfăşoare în siguranţă.

Trebuie să respectăm regulile de circulaţie

În calitate de şoferi, trebuie să ştim când trebuie să cedăm prioritatea de trecere. De exemplu, la intersecţii. Dacă un semn sau un semnal controlează traficul la o intersecţie, este simplu să ştii când trebuie să cedezi trecerea. Cu alte cuvinte, să te supui semnului sau semnalului, conform regulilor din Codul Rutier.

 

Atunci când nu există semne sau semnale, acordaţi prioritate oricărui vehicul din dreapta dumneavoastră.

 

Atunci când un drum cu o singură bandă sau cu două benzi se intersectează cu o şosea cu mai multe benzi, traficul de pe drumul cu o singură bandă sau cu două benzi cedează prioritate de trecere traficului de pe autostrada mai mare.

 

Atunci când un drum neasfaltat se intersectează cu un drum asfaltat, şoferul de pe drumul de pământ sau de pietriş trebuie să cedeze trecerea vehiculelor de pe drumul asfaltat, conform Codului Rutier.

 

Cine are prioritate în intersecţie?

În cazul nostru (vezi galeria), avem două maşini, maşina 1 şi maşina 2, care vor să intre într-o intersecţie de pe două drumuri laterale. Pe un sensul de mers al maşinii 1 avem semnul „Stop”, aceasta deplasându-se pe un drum paralel cu drumul principal.

 

Pe celălalt sens de mers al drumului, unul lateral, avem maşina 2 care are în dreptul ei semnul de „Cedează prioritate” – triunghiul roşu cu alb în mijloc.

 

Conform Codului Rutier, se pune problema care este maşina care va ceda prioritate, în cazul nostru fiind vorba de regula „cedează prioritate de dreapta”. Răspunsul corect, în acest caz, este că maşina 1 va avea prioritate de intrare în intersecţie, deoarece se aplică regula amintită anterior, ulterior putând intra în intersecţie şi maşina 2.

 

Din păcate, mulţi şoferi greşesc când ajung într-o astfel de situaţie, iar efectele pot fi de la accidente şi, în cazul în care există şi un agent de circulaţie, până la amendă şi chiar suspendarea permisului. Aşa că, mare atenţie atunci când vă aflaţi într-o astfel de situaţie.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro