Adrian Torma, primarul oraşului Moldova Nouă din judeţul Caraş-Severin, a început să posteze pe Facebook fotografii cu oameni care îşi aruncă gunoaiele pe stradă. Primarul a anunţat că vrea să cureţe localitatea aflată la graniţa României cu Serbia, însă susţine că nu poate face acest lucru din cauza oamenilor necivilizaţi.

Deşi mesajele postate de Adrian Torma conţin şi jigniri la adresa unor locuitori (primarul l-a numit pe un om care a aruncat o banană pe jos un „ţăran” căruia îi lipseşte creierul), cei mai mulţi dintre internauţii care îl urmăresc pe Facebook sunt de acord cu acţiunile sale.

Iată unul dintre mesajele primarului Adrian Torma:

Vineri am fost pe „teren” în Oraşul Nou pentru a decide zonele unde începem campania de igienizare.

Am rămas consternat de lipsa de bun-simt si buna creştere a unor cetateni.

Este foarte uşor sa dam vina pe vecini cand de fapt toti suntem vinovaţi pentru modul jalnic in care arată oraşul din punctul de vedere al curăţeniei.

Am ataşat câteva poze care vorbesc si de la sine, dar va ajut sa le înţelegeţi:

– doamna din imagine (Bl. 2, Sc. 2, etaj 1) arunca o oala plină cu tăiţei si resturi alimentare pe geam …. incredibila nesimtirea doamnei si nu cred ca este singura;
– in parcarea de la Bl. 8 un cetăţean si-a curăţat teracota si cu aceeaşi nesimţire a aruncat in parcare deşeurile. Nici aici nu cred ca este singurul.
– tot la Bl. 8 între doi arbori am găsit sarma pusă pentru a atârna rufele. Un alt act de barbarism si lipsa de educaţie. Si nu este singurul loc.
– la garajele de lângă Bl. 47 un cetăţean „gospodar” si-a golit butoiul de varza in zona verde. Si nu este singurul nesimţit.
– următoarele poze sunt din spatele Bl. 49 (bloc locuit de „oameni civilizati”), unde mizeria si nesimtirea este prezenta la maxim. Si nu este singurul bloc.
– si maxima zilei: un „taran” care din lipsa de creier a aruncat o coaja de banana pe aleea de la blocul 24 pe jos, cand la 10 metri avea cos pentru gunoiul menajer (nu am apucat sa fac poza)

Din păcate, nu vedem paiul din ochiul nostru …. oraşul este mizerabil datorita, in primul rând, al cetăţenilor.

Primăria nu poate fi prezenta peste tot si amenzile nu suplinesc lipsa de bun-simt.

Din poziţia de Primar eu pot sa vreau sa transformam oraşul intr-o oaza de curăţenie, dar fara ca toti cetatenii sa simtă aceasta responsabilitate nu o sa reuşim.

Adrian Torma a anunţat că Primăria şi Poliţia Locală vor începe o campanie de conştientizare, informare şi amendare a cetăţenilor care aruncă deşeuri în spaţiul public.

„În viitor voi posta pe Facebook toate pozele unde consider că cetăţenii îşi bat joc de domeniul public. În locul cuvântului nesimţire aş fi putut folosi expresia „lipsă de bun simţ”, dar din păcate asta e realitatea şi nu avem de ce să fugim de ea!! Totuşi, am încredere că vom înţelege ideea că doar împreună vom putea face din Moldova Noua un oraş curat!!”, a mai scris Adrian Torma pe Facebook.

Adrian Torma (PNL) a câştigat anul trecut alegerile locale în Moldova Nouă, după ce l-a învins pe fostul primar, Matei Lupu de la PSD. Oraşul Moldova Nouă are o populaţie de 12.350 de locuitori.