Bisericile, sălile sportive, hotelurile sau pensiunile care au aria desfăşurată de cel puţin 600 de metri pătraţi trebuie să aibă adăposturi de protecţie civilă.

Decizia a fost adoptată de Guvern printr-o hotărâre care completează lista de clădiri obligate să aibă adăposturi.

Lăcaşurile de cult importante şi sălile sportive, cu capacitatea de cel puţin 400 de locuri pe scaune, cât şi staţiile de metrou trebuie să asigure adăpostirea civililor.

Nu pot fi amenajate adăposturi de protecţie civilă în extinderile de clădiri cu destinaţie pentru cultură clasificate ca monumente istorice, scrie Profit.ro.

Adaposturile de protectie civila sunt spatii special amenajate pentru protectie si situatii specifice, proiectate, executate, dotate, echipate si autorizate potrivit normelor si instructiunilor tehnice elaborate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta si aprobate de Ministrul Administratiei si Internelor.

Măsura afectează în principal hotelurile şi pensiunile. Foarte multe dintre aceste spaţii de cazare vor trebui să îşi amenajeze un adăpost de protecţie civilă, la subsol.

Guvernul a eliminat obligativitatea amenajării unor astfel de spaţii pentru clădirile proiectate cu subsol cu o suprafaţă mai mică de 600 metri pătraţi, invocând costurile mari ale implementării acestei măsuri.