In Romania exista 60 de persoane care au pensii mai mari de 1 miliard de lei vechi pe luna, informeaza Ministerul Justitiei intr-un set de raspunsuri transmise HotNews.ro la cateva intrebari pe marginea unei postari publicate de ministrul Raluca Pruna in data de 21 septembrie pe Facebook. Raluca Pruna scria atunci, in contextul grevei magistratilor: "As fi dorit sa se fi vorbit transparent in Memorandum despre venituri salariale: care includ pentru toată magistratura si grefieri chirii sine die (600 euro lunar in Bucureşti, de exemplu). Chiar si pentru magistrati pensionari acum trecuţi in avocatura - never mind venitul din avocatura. Sau despre pensii de 1 miliard de lei vechi pe luna, pe o scăpare a legii. Sau despre diurna de 2% pe zi pentru toti cei detasati din alta localitate (inclusiv membrii CSM)".

Cine sunt cei care au ajuns să încaseze astfel de pensii nesimţite? – 60 de magistraţi care primesc peste un miliard de lei vechi pe lună.

Ca să înţelegeţi uriaşa injustiţie socială pe care o finanţăm cu toţii, faceţi un calcul simplu, comparând pensia acestor oameni cu o pensie de 1.000 de lei care, în România, este considerată decentă. Convertind miliardul de lei vechi în lei noi, vorbim despre o pensie de peste 100.000 de lei noi / lună, adică o pensie de 100 de ori mai mare decât o pensie decentă din România.

Întrebată de HotNews.ro cum de s-a ajuns la pensii de 1 miliard de lei vechi pe lună şi câte astfel de pensii există în sistem, Raluca Prună a răspuns prin intermediul biroului de presă al ministerului: „Nu deţinem date referitoare la cuantumul pensiei de serviciu, acestea pot fi obţinute de la Casă Naţională de Pensii. Din informaţiile noastre există 60 de persoane care au astfel de pensii.”>>

La intrebarea cate cazuri de magistrati pensionari trecuti in avocatura beneficiaza de decontarea chiriei, Ministerul Justitiei a raspuns: "Nu avem date referitoare la cei trecuti in avocatura. Avem date referitoare la cei pensionati (mai jos).

  • 920 de judecători, suma plătită în primele 7 luni ale anului 2016 este de 8.674.418 lei;
  • 1.771 grefieri, suma plătită în primele 7 luni ale anului 2016 este de 16.796.517 lei.
  • Precizare MJ: Nu e vb de magistrati pensionati carora li se deconteaza chiria ci de cei in activitate Noi nu avem date ca pentru cei pensionati se deconteaza chiria

 

SURSA: Hotnews.ro