Aproape 200 de persoane fizice şi juridice au fost trimise în judecată, pentru săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, în primele cinci luni ale acestui an, informează Poliţia Română.
În primele cinci luni ale acestui an, Poliţia Română a desfăşurat 108 acţiuni operative în domeniul combaterii criminalităţii informatice, în cadrul cărora au fost destructurate nouă grupări infracţionale organizate.
În perioada analizată, au fost trimise în judecată 189 de persoane fizice şi juridice, pentru săvârşirea a 600 de infracţiuni. Din totalul persoanelor ce au făcut obiectul anchetelor, 44 au fost reţinute sau arestate.
Poliţiştii au ridicat în vederea confiscării 3.815 suporţi magnetici, 1.984 de telefoane mobile, 3.125 de cartele SIM, carduri de memorie, dischete, precum şi 396 de carduri bancare falsificate.
De asemenea, a fost pus sechestru asigurător pe 210.006 lei, 44.415 euro, 2.438 dolari, 0,519 kg. de aur, şase imobile, opt autoturisme, 556 de hard disk-uri, patru arme de foc, precum şi alte bunuri, în valoare de 460.000 de lei.
În urma cercetărilor efectuate de Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti, într-un dosar penal privind infracţiuni informatice şi de spălare a banilor, a fost organizată o acţiune constând în 42 de percheziţii domiciliare şi executarea a 44 de mandate de aducere emise pe numele persoanelor bănuite.
Percheziţiile s-au desfăşurat în Bucureşti, Piteşti, Constanţa, Galaţi, Bacău şi în judeţul Vaslui.
În urma activităţilor desfăşurate, s-au ridicat 200.000 de euro, 2,5 kg. de aur (lingouri), laptopuri, telefoane mobile, precum şi documente.
Din cercetări s-a stabilit că membrii grupului ar fi efectuat retrageri frauduloase de numerar (34.377 de operaţiuni), în 24 de state (SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicana, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite şi Marea Britanie), totalizând 39.000.000 de dolari, utilizand clone ale unui card emis de o unitate bancară şi clone ale 11 carduri preplatite.
Grupul infracţional era format din peste 100 de persoane şi ar fi acţionat în acelaşi mod şi pe teritoriul României, retragând numerar de la ATM-urile instituţiilor bancare situate în 15 oraşe.
De asemenea, membrii grupării ar fi utilizat clonele a şapte carduri emise de o unitate bancară din Puerto Rico, efectuând 4.200 de operaţiuni, în valoare de 5.000.000 de dolari, cele reuşite fiind de 3.600.000 de dolari.
Poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate - Inspectoratul General al Poliţiei Române au efectuat cercetări într-un dosar privind infracţiuni de perturbare a funcţionării sistemelor informatice.
Din verificări a rezultat că un bărbat, domiciliat în Bucureşti, ar fi desfăşurat, în perioada 21 - 26 mai, un atac informatic, constând în transmiterea a 5.220.054 de mesaje de tip spam către un număr foarte mare de angajaţi şi către conducerea centrală a acţionariatului unei companii. Din cauza numărului mare de mesaje nesolicitate primite, serviciile au fost afectate aproximativ patru - cinci ore, până s-a realizat direcţionarea acestora.
Declanşarea atacului informatic a fost precedată de o campanie de denigrare împotriva personalului şi a conducerii societăţii.