A fost noapte de pelerinaj la Palatul Regal, în Bucureşti, unde - în ultimele 24 de ore - peste 16 mii de români au ajuns ca să-şi ia rămas bun de la ultimul nostru monarh.
Inclusiv vineri dimineaţă sunt persoane care aşteaptă la rând, ca să treacă pe la catafacul Regelui Mihai. Cu emoţie, decenţă şi într-o linişte apăsătoare, oamenii au aprins lumânări şi au înălţat munţi de flori şi de coroane. De asemenea, doar joi, au fost umplute paginile a 3 cărţi de condoleanţe.
“S-a terminat o lume.. El simbolizează o Românie pe care ne-am dorit-o.”
“I-am cerut iertare şi pentru cei care nu au făcut-o, sunt convinsă că i-a iertat şi pe cei care nu au meritat.”
Oameni de toate vârstele au stat la rând, chiar şi câteva ore, ca să ajungă în Sala Tronului din Palatul Regal şi să-i aducă un ultim omagiu Regelui Mihai.
Tineri sau bătrâni, cei care au ajuns la palat au adus flori şi lumânări şi au aşteptat în linişte deplină. Unii chiar l-au cunoscut pe rege şi vorbesc despre el cu emoţie.
“Am avut ocazia să îl cunoaştem personal, în Elveţia. am mers cu colindul la familia regală acasă acolo ne-au primit cu braţele deschise. Regele s-a bucurat foarte mult.”
“Tatăl meu a fost în garda călare a majestăţii sale pe Calea Victoriei. Într-o zi, s-a întâlnit cu Majestatea Sa care avea maşină parcată şi ridicată capota de la maşină şi lucra singur la motor. Asta îl impresionase, spunea uite că este totuşi un om din familia regală şi ştie să se poarte şi să acţioneze ca un om obişnuit.”
Pentru tineri, lungul rămas bun din aceste zile este o adevărată lecţie de istorie.
“A fost de două ori rege în viaţa sa. La cinci ani, apoi s-a întors tatăl său, apoi a venit din nou.”
“Pentru el viitorul României însemna o ţară liberă, în care oamenii de rând să aibă cuvânt, să conducem ca o unitate.”
Cu emoţie şi regret, aşa descriu ceea ce simt oamenii care au stat chiar şi câte 8 sau chiar de 9 ore la rând să se poată închina la catafalcul Regelui. E trecut de miezul nopţii şi sunt încă peste două mii de persoane care aşteaptă în linişte.
“Am venit de la Iaşi pentru Rege, durerea este prea mare..”
″În suferinţa contra comunismului am avut destine comune. Odată cu abdicarea Majestăţii Sale, Junii din Braşov au fost interzişi pentru 20 de ani.”
Joi, la Palatul Regal au ajuns acolo şi Nicolae - nepotul fostului suveran - şi logodnica sa. Tânărul a atins emoţionat fotografia bunicului său, apoi a dat mâna cu cei care aşteptau la rând.
Şi vineri, în a doua zi de doliu naţional cei care doresc pot trece pe la catafalcul Regelui Mihai.