Operatorii de telefonie mobilă ar putea fi obligaţi să ofere în abonamente minim 500 MB trafic de internet, dacă o propunere legislativă trece de cele două camere decizionale ale Parlamentului.

De asemenea, potrivit proiectul de lege iniţiat de deputatul PSD Mihai Sturzu, autorităţile publice şi restaurantele, terasele şi barurile vor fi obligate să ofere reţele de internet Wi-Fi gratuit în zona clădirilor pe care le deţin şi în zonele turistice.

„Restaurantele, terasele, barurile, discotecile şi oricare alte tipuri de unităţi de alimentaţie publică asigură accesul gratuit al persoanelor la internet, în interiorul şi exteriorul perimetrului fiecărei clădiri deţinute de acestea. (…)

Autorităţile administraţiei publice locale, în domeniul public administrat de acestea şi în zonele turistice din unitatea teritorială aflată în administrare, au obligaţia să asigure internet gratuit, cu acces neîntrerupt, prin contractarea unui agent economic ce serveşte drept provider”, se arată în iniţiativa legislativă.

Parlamentarii vor dezbate proiectul mai întâi în comisiile de specialitate şi dacă va trece de aceste foruri va ajunge în cele două camere ale legislativului.

Ploieştiul este pe locul al treilea în lume din punct de vedere al vitezei de accesare a internetului, după Singapore şi Hong-Kong, potrivit unei declaraţii făcute de directorul adjunct a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, Irina Lucan Arjoca.

În Ploieşti, internetul are o viteză de 102,35 Mbps. Urmează oraşul Iaşi, cu 101,43 Mbps, şi Bucureştiul, cu 96,18 Mbps. Cu toate acestea, potrivit unui studiu al Băncii Mondiale, 39% din locuitorii României nu au utilizat niciodată internetul.