Pomicultorii români nu pot fi competitivi cu colegii lor din comunitatea europeană, în condiţiile în care subvenţiile sunt foarte mici sau chiar inexistente, a declarat sâmbătă, 17 octombrie, preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Zona Fălticeni, Mircea Costişevschi.

”Nu avem subvenţie la motorină, în condiţiile în care, din câte ştiu, 50% din acciza la carburat este pentru drum, iar noi agricultorii nu folosim şoseaua şi dacă o folosim şi ne prinde Poliţia ne amendează. În Polonia şi Ungaria motorina este subvenţionată cu 50%. Este o cheltuială mult prea mare pentru noi”, a spus Costişevschi, la Fălticeni.

Totodată, el s-a declarat nemulţumit de cuantumul subvenţiei la hectar de plantaţie de livadă în cuantum de 80 de euro, la nivelul celei pentru păşune.

”Primim 80 de euro subvenţie, dar plătim la fisc impozit pe hectar de 200 de euro, taxă introdusă din 2013, la care se adaugă şi impozitul pe teren pe care-l achităm la Primărie”, a arătat Costişevschi.

El a reclamat şi faptul că în România nu se găseşte material săditor, iar cel adus din afară nu este deviruzat.

Potrivit lui Costişevschi, din toate aceste motive şi nu numai, în prezent, în România, mai există maxim 60.000 de hectare de livezi, comparativ cu peste 300.000 hectare înainte de 1989.

Preşedintele Asociaţiei Pomicultorilor din Zona Fălticeni a spus că 2015 nu a fost un an bun, din cauza secetei şi a grindinei, producţia nedepăşind 20-30 tone la hectar, comparativ cu anul trecut când a ajuns şi la 40 de tone la hectar.

Pe de altă parte, secretarul de stat din MADR Ioan Uţiu, prezent, sâmbătă, la cea de a XII-a ediţie a ”Târgului Mărului” de la Fălticeni, a declarat că ”subvenţiile au un regim foarte clar stabilit”. „Este greu să mai schimbăm ceva, chiar dacă la nivel de minister avem în preocupare promovarea produsului românesc”, a explicat el.

Uţiu a apreciat noua iniţiativă legislativă prin care supermarketurile şi hypermaketurile vor fi obligate să aibă spre comercializare 51% produse româneşti.

”Dacă este bine sau nu din punct de vedere concurenţial iar este o discuţie. Este o iniţiativă bună, pentru că avem certitudinea calităţii produselor româneşti care vor ajunge în consum pentru o populaţie sănătoasă. Dacă Parlamentul va legifera această propunere, piaţa românească va fi deschisă, cu mult mai bine decât acum. Se pune problema capacităţii producătorului român de a asigura continuitate şi cantitate. Dacă producătorul va şti clar că anul viitor va avea un contract cu supermarketul, îşi va creşte producţia, îşi va face noi livezi, astfel încât să poată asigura şi cantitatea şi calitatea”, a arătat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, la MADR, sunt în dezbatere, în prezent, programele pentru pomicultură, urmând a se finaliza foarte curând.

Totodată, el a prezentat ca noutate promovarea agriculturii familiale.

”Acesta este nucleul agriculturii, pentru a combate sărăcia rurală. În acest sens, pentru a rezolva problema desfacerii, există deja o propunere legislativă de creare a cooperativelor, care să creeze cadrul în care agricultorul să aibă posibilitatea să depoziteze şi ulterior să comercializeze producţia în cantităţi suficiente şi la calitate corespunzătoare. Încercăm prin orice formă legală să creăm condiţii să ajutăm fermierul român”, a spus Uţiu.