Preşedintele Klaus Iohannis consideră educaţia o temă de dezbatere naţională, apreciind că centrarea educaţiei pe elev nu este un slogan care sună bine, ci un principiu care să ducă la decizii, adăugând că o educaţie performantă nu produce şomeri, ci absolvenţi competitivi, aşteptaţi pe piaţa muncii

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat la deschiderea noului an şcolar de la Colegiul Economic"Ion Ghica", din Târgovişte, alături de ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a afirmat, în discursul rostit în faţa a sute de elevi, că nu cantitatea contează în ceea ce învaţă elevii la şcoală, ci capacitatea de a se asigura un fundament de valori, de a se pregăti drumul în viaţă al celor care ies de pe băncile şcolilor.

"Ce opţiuni au elevii şi cum promovăm performaţa şi meritocraţia? Asta nu se măsoară doar prin note, ci prin faptul că fiecare elev este încurajat să-şi descopere aptitudinile şi apoi să aibă şansa reală de a face ce ştie. Orice elev trebuie să aibă obţiuni de parcurs. Ideea că trebuie să fim buni la toate este depăşită şi neproductivă în lumea de azi. Centrarea ecuaţiei pe elev nu este un slogan care sună bine şi pe care, din când în când, politicienii îşi aduc aminte să-l folosească, ci trebuie să fie un principiu care să conducă la decizii", a afirmat Iohannis.

Şeful statului a mai spus că un element important al educaţiei este corelarea ei cu piaţa muncii şi cu realităţile şi nevoile din societate.

"O educaţie performantă nu produce şomeri, ci absolvenţi cu perspective de carieră, care sunt competitivi şi aşteptaţi pe piaţa muncii. Aici, parteneriatul cu mediul privat este esenţial şi trebuie încurajat. Aştept de la decidenţii politici să se aplece cu mai multă atenţie asupra acestor teme majore. Eu pot oferi cadrul pentru o dezbatere foarte serioasă asupra lor", a mai spus Iohannis.

Preşedintele a subliniat rolul învăţământului profesional şi tehnic şi al mediului privat, precum şi colaborarea comunitară.

"Conectarea la aceste lucruri face diferenţa dintre o diplomă formală şi un viitor de succes. Şcoala şi mediul economic trebuie să-şi găsească încrederea reciprocă", a conchis Klaus Iohannis.