Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 6.09.2015, a inculpaţilor:

STANCA CRISTIAN, fost şofer al lui Sorin Oprescu, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: 
- complicitate la luare de mită (3 infracţiuni), 
- complicitate la dare de mită, 
- trafic de influenţă, 

PETROI AVASILOAE RUXANDRA MIHAELA, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită,

ŞUPEALĂ FLORIN, director adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită, 

CONSTANTINESCU MIRCEA OCTAVIAN, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită,

BENGALICI CLAUDIU, administrator al unei societăţi comerciale, sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de complicitate a spălării banilor.

Din ordonanţele întocmite de procurori a rezultat că există date şi probe potrivit cărora : 

În perioada mai-august 2015, inculpatul Stanca Cristian împreună cu o altă persoană ce deţinea o funcţie de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, a pretins de la patru denunţători, oameni de afaceri, suma de 852.626,5 lei, din care au primit echivalentul în lei al sumei de 5.000 euro.

În aceste circumstanţe, persoana respectivă a fost de acord să vireze din patrimoniul instituţiei în cel al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului suma necesară, pentru ca această din urmă instituţie să achite contravaloarea lucrărilor executate de societatea denunţătoare în temeiul unui contract de prestări servicii.

În perioada iulie-august 2015 inculpatul Stanca Cristian, ştiind că inculpaţii Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela şi Şupeală Florin, în calitate de directori la Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului, fuseseră de acord să primească drept mită suma de 70.000 euro pentru amândoi, de la aceleaşi persoane denunţătoare, a insistat în mod repetat pe lângă acestea din urmă să achite celor doi măcar o parte din banii promişi.

Suma de bani urma să fie remisă pentru ca cei doi să fie de acord cu încheierea şi derularea contractului de prestări servicii menţionat.

În luna iulie 2015, inculpatul Stanca Cristian împreună cu aceeaşi persoană a pretins de la aceeaşi oameni de afaceri, suma de 7.000 euro (cel de-al doilea primind echivalentul în lei), pentru a-i remite inculpatului Constantinescu Octavian Mircea, director economic în cadrul aparatului Primarului Municipiului Bucureşti, lucru care s-a şi întâmplat la data de 12.08.2015.

Această sumă de bani a fost pretinsă de inculpatul Constantinescu Octavian Mircea, pentru că a fost de acord să dispună virarea cu prioritate a unor sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de firma oamenilor de afaceri.

În perioada iulie-august 2015, inculpatul Stanca Cristian împreună cu aceeaşi persoană cu funcţie de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, a pretins de la cei patru denunţătorii sume de bani, pe care le-a particularizat la data de 04.08.2015 ca fiind 50.000 euro, susţinând că, prin influenţa pe care o are asupra inculpatului Oprescu Sorin Mircea, îl va determina pe acesta să aprobe virarea către Centrul Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului a sumelor necesare achitării către societatea oamenilor de afaceri a lucrărilor executate.

De asemenea, inculpatul Stanca Cristian a precizat denunţătorilor că banii vor fi remişi de el Primarului Municipiului Bucureşti, în scopul arătat mai sus.

În cursul anului 2014, inculpatul Bengalici Claudiu a ajutat persoana cu funcţie de conducere în aparatul Primarului Municipiului Bucureşti, despre care am făcut referire mai sus, să disimuleze adevărata natură a provenienţei sumei de 6.428.698 lei, primită în două rânduri cu titlu de mită de la aceleaşi persoane, creând aparenţa că între firma pe care o administrează şi cea a denunţătorilor au existat relaţii contractuale care să justifice plata sumei respective, cunoscând că banii proveneau din săvârşirea unor infracţiuni de corupţie.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii. 

Inculpaţilor li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală urmând să fie prezentaţi, la data de 07 septembrie 2015, Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.