Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a dispus, luni, convocarea adunărilor generale ale judecătorilor şi procurorilor pentru consultarea cu privire la o serie de propuneri vizând modificarea şi completarea legilor privind statutul profesiei şi organizarea judiciară.
Plenul Consiliului Superior al Magistraturii doreşte consultarea magistraţilor din ţară cu privire la unele propuneri de modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a articolului 41 alineatul 2 din Legea 304/2004 privind organizarea judiciară.
Peste 1300 de procurori şi judecători au trimis, pe 27 iulie, către CSM, Institutul Naţional de Magistratură (INM) şi Ministerul Justiţiei un memoriu de protest faţă de propunerile Comisiei nr. 1 din cadrul CSM, din 21 iulie, referitoare la modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor.
Magistraţii semnatari protestau faţă de reintroducerea numirii directe în funcţia de judecător ori procuror a magistraţilor asistenţi şi a avocaţilor cu vechime de cel puţin 18 ani, exclusiv pe bază de interviu, la judecătorii şi la parchetele de pe lângă acestea, reintroducerea prevederii privind numirea foştilor magistraţi cu vechime de minim 10 ani în funcţii vacante la instanţe sau parchete de acelaşi grad cu cele unde au funcţionat şi schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie, prin instituirea ca probă a unei aşa numite evaluări a activităţii profesionale pe ultimii 3 ani (transformarea unei condiţii de participare în notă de promovare).
Într-un comunicat de presă transmis pe 28 iulie, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) "dezaprobă ferm" propunerile CSM privind modificarea legilor justiţiei, care prevăd posibilitatea de a deveni judecător sau procuror fără examen, prin numire pe baza unui simplu interviu, dar şi schimbarea modalităţii de susţinere a examenului de promovare în funcţii de execuţie în sistemul de justiţie, prin instituirea ca probă "a unei aşa-numite evaluări" a activităţii profesionale a judecătorilor şi procurorilor pe ultimii trei ani.
"Amintim că justiţia trebuie făcută pentru oameni, dreptul acestora la un proces echitabil presupunând implicit dreptul de a fi judecaţi de judecători foarte bine pregătiţi profesional, independenţi şi integri. Propunerile CSM, dacă vor fi adoptate, reprezintă o întoarcere în timp ce va conduce la un regres în justiţie, cu efecte negative ce vor fi resimţite în mod direct de către cetăţeni", preciza UNJR.
Printre problemele semnalate de UNJR se număra şi accederea în funcţia de judecător sau procuror doar pe baza unui "interviu" în faţa CSM, care, în opinia UNJR, nu prezintă garanţii de obiectivitate şi nu asigură criterii suficiente pentru a asigura cetăţenilor o selecţie a magistraţilor bazată pe profesionalism şi integritate.
"Propunerea CSM prevede ca un avocat, doar pentru că are o vechime de 18 ani, poate să devină prin interviu judecător sau procuror, fără o verificare prealabilă a pregătirii profesionale, a integrităţii sau a rezistenţei la stres şi presiune. Propunerile făcute de CSM sunt inacceptabile şi în condiţiile în care reprezintă, de fapt, o întoarcere în timp, prin reintroducerea în lege a unor prevederi abrogate tocmai la presiunea corpului de magistraţi, motivat de faptul că nu asigurau o selecţie bazată pe obiectivitate. Progresul în justiţie nu se poate face mergând înapoi", se mai arată în comunicatul transmis de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, în luna iulie.
CSM susţinea, pe 28 iulie, că schimbările propuse în Comisia nr.1 la prevederile din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor au fost trimise spre consultare instanţelor şi parchetelor în 2012 şi în martie 2015, precizările fiind făcute după memoriul de protest al magistraţilor.
De asemenea, în şedinţa din 28 iulie a Comsiei nr 1. din cadrul CSM s-a decis consultarea instanţelor şi parchetelor şi cu privire la propunerile de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 care au rezultat din şedinţa din data de 21 iulie 2015 şi care nu au fost anterior transmise spre consultare.