Firmele private care administrează ghenele ecologice din oraşul Bistriţa Năsăud se plâng de faptul că nu pot selecta gunoiul, aşa cum spune legea, din cauza celor care iau materiale plastice şi metalice uşoare pentru a le valorifica la centrele de reciclare.

De aceea, autorităţile din Bistriţa vor să-i declare hoţi pe cei care iau din gunoaie materiale reciclabile. Deşi sunt amplasate în pământ, oamenii străzii reuşesc să intre în ghene şi să extragă deşeurile de plastic şi de aluminiu, precum PET-uri sau doze de bere. Pentru ecologizarea zonei rezidenţiale, Bistriţa a avut un buget de peste 30 de milioane de euro, cei mai mulţi banii fiind destinaţi ghenelor subterane.

Bistriţa nu ar fi singur oraş care se confruntă cu o astfel de problemă. Autorităţile din Baia Mare au luat decizia de a împrejmui cu gratii pubelele, iar la Ploieşti, autorităţile au decis deja ca cei care scot gunoi din tomberoane să fie declaraţi hoţi.

Cu toate acestea, potrivit Ştirile Pro TV, oamenii străzii nu s-au speriat şi iau în continuare din gunoaie materialele care pot fi valorificate la centrele de colectare.

Ţara noastră este obligată de Comisia Europeană să recicleze peste 30% din gunoiul menajer până la sfârşitul acestui an. În prezent se reciclează aproximativ 3%.

Potrivit Ministerului Mediului, statele UE, inlusiv România, trebuie să atingă o rată de 50% la reciclarea deşeurilor municipale până în anul 2020.

Vecinii noştri din Uniunea Europeană, Bulgaria şi Ungaria, înregistrează rezultate mult mai bune la reciclarea deseurilor municipale, cate 30% fiecare, conform datelor de la nivelul anului 2012. Pe primele locuri sunt Germania (aproximativ 70%), Austria (60%) şi Belgia (55%).