Alba Iulia este prima municipalitate din România care preia un model de succes al unei organizaţii neguvernamentale în încercarea de a colecta şi recicla cât mai multe deşeuri din hârtie, relatează green-report.ro.

Primăria a preluat ideea Asociaţiei ViitorPlus de a folosi cargobicicletele pentru a colecta hârtia de la persoane fizice şi juridice.

Primăria Alba Iulia a cumpărat deja două cargotriciclete necesare derulării campaniei de colectare şi reciclare a deşeurilor din hârtie şi carton. În cadrul proiectului “Reciclăm cu tricicleta” vor fi angajate două persoane din categorii defavorizate care vor pedala prin oraş şi vor strânge deşeurile. Campania va începe în această primăvară şi îşi propune îmbunătăţirea mediului din oraş, dar şi educarea publicului în ceea ce priveşte colectarea selectivă şi transportul ecologic.

Campania se adresează tuturor instiituţiilor publice şi entităţilor private din municipiul Alba Iulia care doresc să recicleze deşeurile din hârtie şi carton în cantităţi mai mici. Municipiul Alba Iulia va stabili un acord de colaborare cu toate entităţile interesate şi cu compania de prestare a serviciilor de salubrizare din oraş, pe perioada derulării campaniei. Pe termen lung, Alba Iulia intenţionează să atragă şi organizaţiile neguvernamentale, asociaţiile de proprietari, proprietarii privaţi ai locuinţelor individuale şi să extindă diversitatea tipurilor de deşeuri colectate la plastic, sticlă etc.

Conform statisticilor oficiale oferite de către Serviciul Public Administrarea Patrimoniului Local din cadrul Municipiului Alba Iulia, în ceea ce priveşte colectarea selectivă, în anul 2014 s-au colectat 31,28 tone deşeuri din hârtie, 0,53 tone deşeuri din sticlă, 25,46 tone deşeuri din plastic.

Proiectul „Reciclăm cu tricicleta” se inspiră din „Recicleta” celor de la ViitorPlus, asociaţia care a început încă de acum câţiva ani să colecteze cantităţi mici de hârtie pentru reciclare, oferind în acelaşi timp locuri de muncă pentru persoane defavorizate. Până acum, opt persoane au fost angajate la „Recicleta” şi a fost colectată o cantitate de peste 230 de tone de hârtie.

Mai exact, au fost salvaţi de la tăiere aproape 3.500 de copaci. Prin reciclarea unei tone de hârtie se salvează de la tăiere 15 copaci maturi.

În trecut, folosindu-se de fondurile europene, autorităţile din Alba Iulia au reuşit să crească de 10 ori numărul turiştilor care vizitează oraşul. În urmă cu 7 ani, în 2008, oraşul era vizitat, anual, de doar 32.000 de turişti. Acum, numărul lor a crescut la 400.000.