Preţul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat clienţilor casnici care nu şi-au schimbat furnizorul de energie va creşte de la 1 ianuarie cu 0,26%, ca urmare a majorării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora.
„Impactul tarifelor aprobate (...), începând cu 1 ianuarie 2015, va duce la o creştere de 0,26%, sub cea estimată iniţial, a preţului mediu de vânzare a energiei electrice la tarifele reglementate faţă de cele realizate în semestrul al doilea din 2014”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), citat de Mediafax.
Explicaţia ANRE pentru această majorare este creşterea valorii componentelor de preţ ale tarifelor reglementate şi reducerea valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzător cotei reglementate de energie electrică.
România s-a angajat faţă de Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţională să elimine preţurile reglementate în sectorul gazelor şi energie electrică. Pentru companii, liberalizarea pieţei de electricitate s-a încheiat la începutul acestui an. Pentru populaţie, procesul va dura până la 31 decembrie 2017.
De asemenea, Comitetul de reglementare al ANRE a avizat noi valori ale componentei de piaţă concurenţială (CPC) pentru perioada 1 ianuarie-30 iunie 2015, care va creşte în medie pe ţară cu 0,46%.
Valoarea CPC variază între 0,2 lei şi 0,4 lei/kWh, în funcţie de furnizorul de electricitate. Consumul mediu de electricitate al unei familii este de circa 200 kWh pe lună. CPC a fost introdus în facturile consumatorilor la jumătatea anului 2013 şi se aplică pentru pentru cantitatea de electricitate cumpărată de pe piaţa liberă.