Ministerul Apărării Naţionale va cumpăra o aeronavă civilă pentru zboruri speciale. Ministerul a primit trei milioane de euro (13,5 milioane de lei) de la finanţe printr-o rectificare bugetară la finalul lunii iulie. Acesta este autorizat să înceapă demersurile pentru achiziţionarea unui avion printr-un contract de leasing.

Scopul probabil al acestei alocări bugetare este acela de a folosi aeronava pentru transportul demnitarilor. În ultimii ani, şefii statului şi demnitarii au zburat cu mai multe aeronave asigurate de către Tarom sau Romavia, dar niciodată nu a existat un aparat destinat exclusiv acestui scop. În plus, cheltuielile de întreţinere au fost întotdeauna foarte ridicate.

Probabil, suma alocată este un plus pe un capitol bugetar necesar destinat acestui scop, deoarece un Airbus A318 sau A319, unele din modelele avute în vedere de către oficiali, ar costa între 58 şi 80 de milioane de euro.

În ultimii ani, transportul demnitarilor a fost asigurat de aeronavele Romavia şi Tarom (Boeing B-707,  Rombac 1-11, Airbus A310). Problema unui avion pentru zboruri speciale trenează de aproape 30 de ani, iar proiectele de achiziţie vehiculate în ultimii 20 de ani nu au mai fost concretizate.

Deocamdată reprezentanţii MApN nu au făcut publice date despre modelul şi categoria aeronavei pe care doresc să o cumpere.