Guvernul acordă încă o zi liberă pentru bugetari, vineri 16 august, după cea legală de joi, pentru Adormirea Maicii Domnului. Decizia a fost anunţată de premierul Victor Ponta în şedinţa de Guvern de miercuri.

Potrivit HG, pentru salariaţii din sectorul public, 16 august se stabileşte ca zi liberă, urmând ca pentru această zi instituţiile publice să-şi desfăşoare activitatea în regim de program normal pe 24 august sau să prelungească în mod corespunzător timpul de lucru până la 30 septembrie, conform planificărilor stabilite.  De asemenea, se stipulează că prevederile privind acordarea zilei libere pe 16 august nu se aplică la locurile de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii, cât şi magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în acea zi şi nici participanţilor în aceste procese şi personalului din cadrul Trezoreriei Statului.

Dispoziţiile hotărârii pot fi aplicate şi angajaţilor din sectorul privat, în măsura în care partenerii sociali stabilesc astfel, se mai arată în HG.

Ziua de 15 august, când este Adormirea Maicii Domnului, este zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Această zi a fost stabilită ca sărbătoare legală în 2008, prin Legea 202 de completare a Codului Muncii. Aceasta sarbatoare legala face parte dintr-o lista de douasprezece astfel de zile in care angajatii romani beneficiaza de liber.

Totusi, ultimii doi ani au obişnuit salariaţii, cu precadere pe cei bugetari, cu mini-vacante, create ad-hoc prin alipirea de o sarbatoare legală a zilelor lucrătoare care o mai desparteau de weekend.