Doi români, dar şi turci, sârbi, italieni şi germani luptă alături de voluntari ruşi în estul Ucrainei împotriva forţelor ucrainene, a declarat sâmbătă „premierul“ aşa-zisei „republicii“ de la Doneţk, Aleksandr Zaharcenko pentru postul de televiziune pro-Kremlin Life News, citat de BBC News online, scrie Mediafax. Acesta a precizat că există etnici ucraineni care luptă pentru rebeli, alături de „turci, numeroşi sârbi, italieni şi germani şi chiar doi români“. Zaharcenko a mai  anunţat că 1.200 de combatanţi au fost antrenaţi în Rusia.

El a intervenit pe acest post pentru a dezminţi, totodată, că echipamentul folosit de către rebeli proruşi în estul Ucrainei împotriva trupelor guvernamentale a fost furnizat de Rusia. „Militarii ucraineni ne-au lăsat atât de mult echipament, încât nu avem suficienţi oameni să-l folosească. Mă refer la tancuri, vehicule de transport militar, lansatoare (multiple de rachete de tip) Grad şi aşa mai departe“, a declarat el, în limba rusă, pentru postul Life News.

Noul lider separatist din Doneţk a declarat anterior că forţele sale cuprind 1.200 de luptători care au fost antrenaţi militar în Rusia. Zaharcenko a spus la o reuniune că aceşti combatanţi s-au antrenat „timp de patru luni pe teritoriul Federaţiei ruse“. Rebelii, a mai anunţat el, deţin 150 de vehicule de luptă, inclusiv tancuri.

Peste 2.000 de civili şi combatanţi au fost ucişi de la jumătatea lui aprilie în estul Ucrainei, în confruntări între trupe trimise de Kiev - să pună capăt unei insurecţii separatiste proruse în regiunile Doneţk şi Lugansk - şi insurgenţi.