În fiecare an, la 7 ianuarie, românii sărbătoresc ziua Sfântului Ion (Ziua sfântului Ioan Botezatorul, Soborul Sfantului Prooroc Ioan Botezatorul, Inaintemergatorul Domnului”).  Aproximativ două milioane de români poartă numele sfântului.

Potrivit tradidiilor, în ziua Sfantului Ion se incheie perioada Sarbatorilor de iarna, începute de ziua Sf. Nicolae (6 decembrie).

Se zice că după Sfântul Ion se botează gerul, adica gerul începe să nu-şi mai face simtita prezenta. Sfantul Ion este considerat ocrotitorul pruncilor, iar mamele se roaga lui pentru a naşte copii sanatosi, fara malformatii.

Se zice ca cine nu se veseleste in Ziua Sfântului Ion va fi trist tot anul.

În unele zone există obiceiul “Iordănitului”. Tinerii stropesc cu aghiasmă luată in ziua de Bototează toti oamenii care au participat la slujba de Sfântul Ion. “Iordăniţii” trebuie să-i răsplătească pe tineri cu bani.

In ziua de Sfântul Ion fiecare om trebuie să se stropească cu aghiasmă nouă pentru a fi ferit de boli tot anul. Ziua de Sf. Ion este considerata si “Ziua furcii”, ziua in care femeile isi reiau treburile zilnice.

Pe rit vechi, la 7 ianuarie, se sărbatoreşte Crăciunul.