Peste 30.000 de pelerini aşteptau vineri seară să se închine la racla cu moaştele Sfintei Parascheva, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, timpul de aşteptare ajungând la 15 ore.

Afluxul de credincioşi a crescut considerabil în cursul serii de vineri, organizatorii susţinând că rândul se întinde pe o lungime de peste patru kilometri. Un asemenea aflux de pelerini nu s-a mai înregistrat la Iaşi de Sfânta Parascheva în ultimii ani.

Pe străzile din jurul Catedralei Mitropolitane aşteaptă la coadă peste 30.000 de oameni, ceea ce înseamnă că o persoană care s-a aşezat la rând la ora 21.00 va ajunge să se închine la raclă sâmbătă în jurul orei 12.00.

"Vin în fiecare an la Iaşi cu o zi înainte de hram. Sper să reuşesc să ajung la raclă spre dimineaţă, apoi să stau şi la Sfânta Liturghie. Mă rog pentru sănătatea mea şi a familiei, pentru o viaţă mai bună, pentru că tare greu ne mai descurcăm”, a spus o femeie din judeţul Bacău aflat[ la coadă.

Purtătorul de cuvânt al Catedralei Mitropolitane Iaşi, preotul Constantin Sturzu, a declarat vineri că pelerinajul religios de la Iaşi este cel mai amplu din întreaga lume ortodoxă. "Nici în Rusia sau în Grecia pelerinajele dedicate unei anumite sărbători ortodoxe, din câte ştim, nu au o asemenea dimensiune”, a afirmat preotul Constantin Sturzu.

În primele patru zile ale pelerinajului, peste 100.000 de credincioşi s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, depuse într-un baldachin amenajat în curtea catedralei ieşene. Anul acesta, pelerinii care vin la Iaşi să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva se pot închina şi la moaştele Sfintei Întâi Muceniţe şi Întocmai cu Apostolii Tecla, aduse de la Mănăstirea Neamţ.

Sfânta Liturghie este programată sâmbătă şi se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, când este hramul, transformă Iaşiul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.