Personalul companiilor Ryanair, EasyJet, Volotea şi Malta Air sunt în grevă, miercuri, timp de patru ore, în Italia, astfel că zeci de zboruri au fost anulate pe marile aeroporturi din ţară, informează Rai News.

 

Grevă este şi în Franţa, acolo unde au fost anulate un sfert din zborurile programate pentru joi dimineaţă pe aeroportul Paris-Charles de Gaulle.

 

Zborul Bucureşti – Bergamo de miercuri, operat de Ryanair, a fost anulat, iar zborul Iaşi – Bergamo are o întârziere de cinci ore, conform tabloului zborurilor de pe Aeroportul Orio al Serio din Bergamo.

 

Mai multe sindicate care reprezintă piloţii şi însoţitorii de bord ai unor companii aeriene, printre care Ryanair, EasyJet, Volotea şi Malta Air, au declanşat o grevă generală care va afecta miercuri, dar şi în zilele următoare, desfăşurarea normală a zborurilor, dând o vizibilitate suplimentară unui sector aflat deja în criză de câteva săptămâni.

 

În comunicatul care se referă la greva personalului Ryanair şi EasyJet, Uiltrasporti, care este federaţia Uniunii italiene a lucrătorilor (Uil) dedicată personalului din serviciile de transport, a anunţat că lucrătorii EasyJet „vor protesta împotriva comprimării drepturilor care culminează cu concedieri nejustificate, împotriva lipsei de soliditate operaţională, în detrimentul pasagerilor şi al echipajelor, şi împotriva degradării totale a relaţiilor industriale”.

 

Comunicatul citează, de asemenea, „comportamentul antisindical al Volotea şi, în special, cererile inacceptabile de reduceri salariale, promovări şi upgrade-uri economice la discreţia companiei pentru a exercita un control de facto asupra angajaţilor săi”.

 

Federaţia italiană a lucrătorilor din transporturi CGIL a avertizat, de asemenea, că greva de astăzi nu va fi altceva decât prima dintr-o lungă serie de acţiuni de protest care vor afecta întreaga perioadă de vară.

 

Este o decizie luată după ce a fost imposibil să se deschidă o discuţie dedicată problemelor care afectează personalul companiei aeriene de luni de zile, cum ar fi neplata zilelor de concediu medical, refuzul de a acorda zile de concediu obligatoriu în timpul sezonului de vară şi lipsa de hrană şi apă pentru echipaj.

 

Pe lângă personalul companiilor aeriene menţionate mai sus, între orele 13.00 şi 17.00 vor opri şi angajaţii Ita Airways, precum şi personalul operaţional al mai multor aeroporturi, printre care Milano Malpensa, Milano Linate şi Bologna.

 

Grevă şi în Franţa

 

Aproximativ un sfert din zborurile programate pentru joi dimineaţă pe aeroportul Paris-Charles de Gaulle au fost anulate din cauza unei greve a personalului aeroportuar care cere majorări salariale, a anunţat Aéroports de Paris (ADP), potrivit Le Figaro.

 

Autoritatea aeronautică civilă franceză (DGAC) a cerut companiilor aeriene să reducă numărul de zboruri pe care le operează joi între orele 7.00 şi 14.00, în timp ce mai multe aeroporturi europene s-au confruntat recent cu dificultăţi uriaşe în gestionarea pasagerilor din cauza lipsei de personal.

 

Toate sindicatele de pe aeroportul Roissy (CGT, FO, CFDT, CFTC, CFE-CGC, Unsa şi SUD) cheamă toţi angajaţii aeroportului să se mobilizeze pentru a cere o creştere salarială de 300 de euro „necondiţionat, pentru toţi”. „În ciuda redresării traficului şi a profiturilor realizate, munca noastră nu este plătită la justa valoare”, au declarat sindicatele într-un mesaj comun. „Totul creşte, mai puţin salariile noastre”, denunţă ei.

 

În unele aeroporturi europene, deficitul de personal a dus deja la un haos imens, cum ar fi la Amsterdam-Schiphol şi Frankfurt, unde zborurile au trebuit să fie anulate în ultimele săptămâni din cauza lipsei de personal la sol. În Marea Britanie, sute de zboruri au fost anulate săptămâna trecută din acelaşi motiv.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro