Două oraşe din România au fost incluse într-un clasament care prezintă 20 de localităţi mari, la nivel mondial, în care se poate trăii cel mai sănătos în anul 2021. Topul a fost realizat de o companie britanică de brokeraj şi consultanţă DOT Zinc, iar cele două sunt Timişoara şi Cluj-Napoca.

 

Timişoara şi Cluj-Napoca se regăsesc în top 20 oraşe în care se trăieşte cel mai sănătos, pe poziţiile 15 şi 16, obţinând scoruri totale de 1932, respectiv 1925 de puncte. Abia după cele două oraşe româneşti se situează Helsinki, Copenhaga, Munchen şi Praga.

 

Potrivit Mediafax, specialiştii companiei au analizat o multitudine de factori, printre care rata obezităţii, durata de viaţă, criminalitatea, poluarea, serviciile medicale, costul unui kilogram de mere, siguranţa cetăţeanului, precum şi numărul de ore de expunere la soare într-un an. Fiecăruia dintre aceste aspecte i-a fost atribuit un scor în baza metodologiei autorilor, care a condus către un scor total.

 

Oraşul Valencia din Spania ocupă primul loc în top

În topul de la începutul anului 2021, pe locul întâi se situează oraşul Valencia din Spania, cu un punctaj total de 2318 puncte. Valencia a fost nominalizat drept principalul oraş în care se poate trăi sănătos, iar autorii topului notează că este vorba despre un cumul de factori.

 

„Oraşul are o climă ideală. Nu este nici prea cald, nici prea frig şi este împânzit de zone verzi care îmbunătăţesc calitatea aerului. De asemenea, oamenii din Valencia se bucură de multe ore de expunere la soare pe an, ceea ce contribuie la starea de sănătate”, notează Salman Haqqi, specialist în cadrul DOT Zinc, potrivit sursei citate.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro