Lăcrămioarele sau mărgăritarele, cum mai sunt numite firavele plante care înfloresc primăvara, sunt nu doar frumoase, ci şi periculoase, mai ales pentru copii şi animalele de companie, din cauza toxicităţii substanţelor active conţinute.

Convallaria majalis, după denumirea lor ştiinţiifică, încântătoarele mărgăritare, care înfloresc în lunile aprilie-mai, intră nu doar în categoria plantelor decorative, ci şi în a celor medicinale, datorită proprietăţilor diuretice şi de activare a tonicităţii cardiace pe care le au.

Puţină lume ştie însă că ele conţin substanţe toxice care le fac periculoase.

"Ingestia accidentală, în cantităţi mari, a apei în care au fost ţinute plantele sau a frunzelor, florilor ori tijelor acestei plante poate provoca ameţeli, greaţă şi vomă, dureri la nivelul cavităţii bucale şi dureri abdominale, diaree şi crampe intestinale", explică, pentru "Adevărul“, Flavius Dănăilă, specialist în fitoterapie.

Periculozitatea cea mai mare vine din faptul că substanţele pe care aceste plante le conţin încetinesc ritmul cardiac, întăresc energia contractiilor sistolice şi cresc foarte mult excitabilitatea celulei musculare cardiace ceea ce duce la creşterea tensiunii arteriale Bătăile inimii pot deveni neregulate.

Cei mai expuşi sunt copiii mici şi animalele de companie, care pot înghiţi accidental bobiţe de mărgăritar, frunze, sau apa din vazele în care au fost puse aceste flori. De aceea, este recomandat ca vasele în care sunt ţinute aceste plante să fie amplasate în locuri la care copiii şi animamele nu au acces.

Dacă, totuşi, se întâmplă un astfel de accident, este necesară prezentarea la medic, care va administra pacientului un cărbune medicinal special pentru absobţia substanţelor toxice şi medicamente pentru reglarea ritmului cardiac.