De azi s-a intrat în Săptămâna Patimilor, ultima săptămână ce precedă Învierea Domnului Iisus Hristos cu o importanţă foarte mare pentru toţi credincioşii care vor să întâmpine aşa cum se cuvine Învierea. Săptămâna Patimilor semnifică o perioadă de reflecţie asupra tuturor evenimentelor întâmplate înainte de moartea lui Iisus.

 

De ce nu este bine să mănânci urzici şi oţet în Săptămâna Mare. Semnificaţia nebănuită pe care o au aceste alimente

 

Este prilej de sărbătoare şi bucurie, dar gândurile noastre se îndreaptă şi asupra suferinţei, umilinţei şi morţii. Se comemorează ultimele zile din viaţa Mântuitorului: intrarea triumfală în Ierusalim, trădarea Lui de către Iuda, Ultima Cină cu cei doisprezece apostoli, arestarea, crucificarea, moartea şi îngroparea acestuia în mormânt.

 

Pentru că Învierea Domnului este de mare însemnătate în viaţa noastră, trebuie să fim foarte atenţi la modul în care gândim, ne comportăm, dar şi la ce mâncăm. Cine vrea ţine post foarte aspru, fiindcă atunci când participăm la marea Slujbă de Înviere trebuie să fim curaţi sufleteşte, cât trupeşte.

 

De precizat că, chiar dacă ţinem sau nu post, potrivit tradiţiei, în Vinerea Mare este interzis să consumăm urzici şi să folosim oţetul. De altfel, Vinerea Mare sau Vinerea Neagră este cea mai tristă zi din Săptămâna Patimilor. Este ziua când Iisus Hristos moare răstignit pe cruce pentru răscumpărarea neamului de sub jugul păcatului. Din acel moment toată făptura s-a schimbat: „Soarele s-a întunecat, pământul s-a cutremurat şi mulţi din morminte au înviat”.

 

Mântuitorul a fost bătut cu urzici şi a fost obligat să bea oţet înainte de a fi răstignit pe cruce

În Vinerea Neagră nu se spală, nu se coase şi nu se găteşte. Dar, spuneam că nu e bine să mâncăm urzici şi oţet. Explicaţia rezidă în faptul că Mântuitorul a fost bătut cu urzici şi a fost obligat să bea oţet. Unele legende vorbesc despre rănile făcute şi care au fost stropite cu oţet, pentru a-i produce şi mai multe usturimi. Iar atunci când a cerut câteva picături de apă, Mântuitorului i s-a oferit oţet. Astfel, a rămas obiceiul popular conform căruia cele două alimente nu se regăsesc pe lista mâncărurilor recomandate în ultima săptămână de post. Cu alte cuvinte, chiar dacă le sunt recunoscute valorile nutriţionale, urzicile şi oţetul ar trebui excluse complet chiar pe durata întregii săptămâni.

 

Înainte de Vinerea Mare la Denia de joi seara, numită Joia Mare, se citesc Cele 12 Evanghelii ale sfintelor si mântuitoarelor Patimi ale Domnului si Mântuitorului nostru Iisus Hristos.  Aşa începe Slujba Sfintelor şi Mântuitoarelor Patimi ale Domnului-Troparul:

 

„Când măriţii ucenici la spălarea cinei s-au luminat, atunci Iuda cel rău credincios, cu iubirea de argint bolnăvind-se, s-a întunecat, şi judecătorilor celor fără de lege, pe Tine, Judecătorul cel drept, te-a dat. Vezi dar, iubitorule de avuţii, pe cel ce pentru aceasta spânzurare şi-a agonisit. Fugi de sufletul nesăţios, cel ce a îndrăznit unele ca acestea asupra Învăţătorului. Cela ce eşti spre toţi bun, Doamne, slavă Ţie!

 

Vinerea Mare se mai numeşte şi Seacă, deoarece mulţi români obişnuiesc să ţină post negru. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creştină numite „Triduum Sacrum” din care fac parte Joia Mare, Vinerea Mare şi Sâmbăta Mare. Credinţa creştină ne învaţă că  Vinerea Mare este o zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii.

 

Principală ceremonie din această zi o reprezintă scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. De la străbunii noştri ştim că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru punerea în mormânt.

 

 

 

Sursa: www.stiridinlume.ro