Roller coaster-ul, construit pentru prima dată în Franţa, a împlinit 200 de ani şi a evoluat odată cu dezvoltarea tehnologiei.

Roller coaster-ul are la bază montagne russe, care a fost construit pentru prima dată în secolul al 17-lea pe dealuri acoperite cu gheaţă. Acesta reprezintă un sistem care cuprinde o linie ce realizează, de obicei, pe vertical, diverse forme, şi nu întotdeauna un circuit complet. Trenul care merge pe şinele unei astfel de construcţii poate fi format dintr-un singur vagon sau mai multe.


”Francezii au pus un căruţ din lemn care să meargă pe o şină construită special”, povesteşte Justin Garvanovic, fondator al European Coaster Club, într-o filmare BBC. Roller coaster-ul nu s-a schimbat foarte mult, însă realitatea virtuală (VR) a dat o nouă dimensiune senzaţiilor provocate de cursa cu trenul pe şine suspendate.

În 1959, americanii au construit pentru prima dată roller coaster-ul din fier, permiţând, astfel, realizatorilor să creeze bucle în traseu.

Cel mai înalt şi rapid roller coaster din Europa se află în parcul PortAventura din Spania. El a fost construit în decurs de doi ani, are 112 metri înălţime şi accelerează de la 0 la 180 de kilometri în doar cinci secunde.

Cel mai vechi roller coaster funcţional se află în Luna Park din Melbourne şi a fost construit în 1912.