Agenţia nucleară a Ucrainei a anunţat că înregistrează niveluri crescute de radiaţii la Cernobîl, scrie Sky News.

 

Cu toate acestea, agenţia a mai precizat că această creştere este „nesemnificativă” şi este cauzată de praful ridicat de trupele ruseşti care se deplasează cu echipamentul său militar.

 

Personalul centralei nucleare de la Cernobîl, luat ostatic de ruşi

 

Trupele ruseşti au luat ostatic personalul centralei nucleare de la Cernobîl, a anunţat joi noaptea Casa Albă, care spune că situaţia este ”incredibil de alarmantă”.

 

”Tocmai sosesc rapoarte că personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina este ţinut ostatic de soldaţii ruşi”, a transmis joi noaptea Casa Albă, prin secretarul de presă Jen Psaki, potrivit The Guardian.

 

”Suntem revoltaţi de rapoartele credibile conform cărora soldaţii ruşi ţin în prezent ostatici personalul instalaţiilor de la Cernobîl. Această luare ilegală şi periculoasă de ostatici, care ar putea strica eforturile de rutină ale serviciului civil necesare pentru întreţinerea şi protejarea instalaţiilor de deşeuri nucleare, este, evident, incredibil de alarmantă şi îngrijorătoare. O condamnăm şi cerem eliberarea lor”, a transmis Casa Albă.

 

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forţele ruse, a declarat, joi, Mihailo Podoliak, consilier al oficiului prezidenţial al Ucrainei, citat de Reuters.

 

“Este imposibil să spunem dacă centrala nucleară de la Cernobîl este sigură după un atac complet lipsit de sens din partea ruşilor”, a spus acesta.

 

 

 

Sursa: www.stirileprotv.ro