Sunt incendii de pădure de amploare în partea de nord a Mediteranei, în Grecia, Turcia şi Italia. O mare parte din insula Rhodos a rămas duminică fără curent electric şi apă, din cauza unui incendiu de vegetaţie care a afectat reţelele de alimentare. Soldaţii greci au venit să ajute pompierii care se luptă cu focul. Două localităţi aflate în calea incendiului au fost evacuate parţial.

 

Incendiul din Rhodos s-a extins mai repede decât se aşteptau autorităţile, din cauza temperaturilor mari şi a vegetaţiei foarte uscate. Ambele centrale electrice de pe insulă au fost închise, aşa că s-a întrerupt curentul şi apa. Zeci de pompieri au intervenit de urgenţă. Au primit ajutor de la voluntari, de la armata elenă şi de la avioane specializate. Aeronavele au luat apă direct din mare.

 

Sunt incendii şi în partea continentală a Greciei, mai precis în apropiere de Patras, în Peloponez. Focul a început în pădurile din zona de deal şi s-au extins apoi în zona de coastă. De asemenea, din cauza focului, autostrada care leagă Patras de Corint şi Atena a fost blocată. Pe unde au trecut flăcările, au rămas în urmă distrugeri mari.

 

„Măslinii mei au ars, doar animalele mari au scăpat. Magazia cu 300 de pachete pentru vânzare a ars, la fel şi găinile, iepurii, tot”, se plânge un localnic.

 

„Avem multă pădure şi nu a ars niciodată în ultimii 100 de ani”, spune un altul.

 

Peste 100 de incendii în 5 zile, în Turcia

Şi coasta Turciei de la Mediterana este în flăcări.  La nici treizeci de kilometri nord de Rhodos este staţiunea Marmaris din Turcia. Aici continuă să ardă pădurile din apropierea hotelurilor.

 

În total, 117 incendii de pădure au mistuit suprafeţe mari din coasta de sud a Turciei în cinci zile.  Distrugerile se văd şi din satelit.

 

Şapte oameni au murit din cauza flăcărilor în Turcia.

 

Cele mai multe incendii sunt acum sub control, dar încă sunt focare în zonele turistice Manavgat, Bodrum şi Marmaris. Pompierii ţin flăcările departe de hotelurile pline de oameni, dar fermele şi localităţile rurale din apropiere au fost afectate serios de flăcările mistuitoare.

 

„Când flăcările s-au apropiat de sat şi vântul a început să bată, focul s-a răspândit prin tot satul. Incendiul este peste case. Nu înţeleg cum s-a întâmplat”, povesteşte un localnic.

 

„Satul nostru a ars în 15 minute. Din cauza vântului puternic, din păcate asta s-a întâmplat”, a relatat un alt martor.

 

Italia, împărţită în două de fenomene extreme

Incendii sunt însă şi în Sicilia. Pompierii au avut peste 250 de intervenţii. Focul a ajuns chiar pe o plajă din Catania, unde au ars umbrelele şi şezlongurile din lemn. Sute de turişti au fost evacuaţi pe mare.

 

Pe de altă parte, Italia se confruntă zilele acestea cu fenomene meteorologice extreme. În nord, ţara este grav afectată de inundaţii în urma ploilor abundente, în timp ce în sud, temperaturile ridicate au ajutat la răspândirea a sute de incendii, unele dintre ele extrem de aproape de zonele rezidenţiale.

 

Canicula, care agravează incendiile, va mai continua câteva zile.

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro