Autorităţile din patru regiuni ruseşti, inclusiv capitala Moscova, au decis vaccinarea obligatorie a mai mult de jumătate dintre angajaţii din educaţie, sănătate, comerţ şi alte sectoare care presupun interacţiunea cu mulţi oameni.
 
Măsura a fost impusă în zonele unde numărul cazurilor de Covid-19 este în creştere. Angajaţii care refuză să se vaccineze sunt trimişi acasă, iar companiile şi instituţiile vor fi amendate.
 
În Moscova, rata infectărilor a crescut drastic la începutul acestei luni. La fel şi în regiunea siberiană Kemerovo sau insula Sahalin, din Extremul Orient. Autorităţile au anunţat că în ultimele zile vor impune aici vaccinarea obligatorie pentru o parte din populaţie.
 
Mikhail Mişustin, premierul Rusiei: „Am luat decizia să facem vaccinarea obligatorie pentru cel puţin 60% din angajaţii din anumite sectoare. Asta ne va permite să protejăm populaţia şi să păstrăm
 
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin: „Vorbim despre vaccinarea obligatorie în anumite sectoare ale economiei. La cum evoluează acest val al pandemiei, măsura e una justificată.”
 
Potrivit ordinului, companiile şi instituţiile din retail, educaţie, sănătate, transport public, cosmetică, divertisment şi din alte industrii care deservesc un număr mare de oameni să se asigure că cel puţin 60% din angajaţii lor sunt complet vaccinaţi.
 
Gayane Breiova, proprietar restaurant: „Avem aproximativ 20% din angajaţi deja vaccinaţi. Nu pot să-i oblig să se vaccineze (pe ceilalţi) împotriva voinţei lor. Cred că va trebui să găsesc alţi angajaţi care să fie gata să se vaccineze şi să lucreze în restaurant.”
 
Oficialii din Moscova au anunţat că vor începe verificările la companii la jumătatea lunii iulie - termenul-limită până la care 60% dintre angajaţi trebuie să aibă cel puţin o doză de vaccin făcută. Cei care refuză sunt trimişi acasă, iar companiile care nu respectă măsura vor fi amendate cu până la 1 milion de ruble, echivalentul a 14.000 de dolari.
 
Natalya Ilchenko, purtătoare de cuvânt pentru SuperJob: „Potrivit observaţiilor noastre, oamenii vor să aibă libertatea de a alege, libertatea de a alege vaccinul. Nu vor să fie forţaţi. Preferă să decidă pentru ei înşişi dacă se vaccinează şi când vor să facă asta.”
 
La ultimul bilanţ pe 24 de ore, autorităţile medicale ruse au anunţat puţin peste 14.000 de cazuri noi doar în Moscova, cu 4.500 mai multe decât bilanţul de la 1 iunie. Rusia a fost prima ţară din lume care a aprobat un vaccin anti-COVID, în august 2020. Cu toate astea, campania de vaccinare stagnează. Până la începutul acestei luni, doar 18 milioane de oameni, adică 12% din toată populaţia Rusiei, s-a vaccinat cu cel puţin o doză.
 
 
 
 
Sursa: www.stirileprotv.ro