Un raport publicat de The Economist în urmă cu câteva zile asociază nişte numere foarte clare gradului de eficienţă al vaccinurilor împotriva noului coronavirus.

 

În fiecare zi, apar noi informaţii legate de eficienţa vaccinurilor aflate în circulaţie internaţională, Pfizer – BioNTech, Moderna, AstraZeneca – Oxford, Johnson & Johnson. Dintre acestea, este important de reţinut că doar soluţia de imunizare de la Johnson & Johnson implică o singură doză de vaccin. În rest, discutăm de o primă doză de vaccin, urmată la o perioadă de câteva săptămâni, până la câteva luni, de un rapel sau doză booster.

 

Conform datelor obţinute de The Economist, după vaccinarea a milioane de oameni, vaccinul Pfizer – BioNTech te protejează de infectarea cu o formă simptomatică de Covid-19 la 7 zile după a doua doză în proporţie de 95%. Procentul face referire la faptul că 95% dintre cei inoculaţi dezvoltă anticorpi pentru nu se mai îmbolnăvi. 5% nu dezvoltă anticorpi. Din acest motiv, în condiţii ideale, după vaccinare ar fi bine să-ţi faci un test de anticorpi după aproximativ 10-14 zile de la rapel.

 

Moderna oferă 94% eficienţă în faţa infectării cu o formă simptomatică de Covid-19 după 14 zile de la rapel. În schimb, în cazul AstraZeneca – Oxford, eficienţa scade până la 82% dacă faci rapelul la trei luni şi doar 63% dacă rapelul la 1 – 2 luni.

 

Johnson & Johnson, în schimb, nu promite să te scape de infectarea cu o formă simptomatică de coronavirus, ci doar de infectarea cu o formă severă a bolii la 28 de zile după vaccinare, în proporţie de 85%. În unele teritorii în care a fost imunizată populaţia cu Johnson & Johnson, gradul de protecţie a fost doar 66%, din nou, doar împotriva formelor medii sau severe ale unei infecţii cu Covid-19.

 

În final, cea mai importantă distincţie pe care trebuie să o ai în vedere este că nu toate vaccinurile împotriva noului coronavirus te protejează de infectarea cu o formă a virusului, dar Pfizer şi Moderna fac o treabă impecabilă din acest punct de vedere.

 

 

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro