Trei români din Bihor au pus la cale o înşelătorie în valoare de 1,5 milioane de euro în Germania. Bărbaţii fac parte dintr-o grupare care a falsificat acte pentru a obţine ilegal alocaţii pentru copii şi ajutoare pentru firmele aflate în dificultate. Doi dintre ei au fost arestaţi deja, iar al treilea tocmai a fost găsit în România.

 

Casele care aparţin familiei de români certaţi cu legea în Germania ies în evidenţă în satul Cheriu, din judeţul Bihor. Gardurile au blazoane cu lei poleiţi, iar construcţiile se numără printre cele mai impunătoare din sat. Nimeni nu ştie cum au făcut banii, mai ales că pe vremuri, spun oamenii, locatarii lor erau printre cei mai săraci din comunitate.

 

„Patru au, patru case. Toate sunt aşa mari. Nu ştiu de unde aveau atâţia bani, nu pot să vă spun”, spune un localnic.

 

„Deţin vreo patru imobile, din actele ce rezultă de la noi. Sunt o familie de 7-8 persoane, probleme nu am avut cu ei, sunt cu plăţile la zi. Îi cunosc mai puţin, că probabil nu stau prin comună, că-s plecaţi” spune Ioan Gligor, primarul comunei Oşorhei.

 

Trei dintre bărbaţii familiei erau de mulţi ani plecaţi în Germania. Doi au fost arestaţi în decembrie anul trecut, în urma unei ample acţiuni a poliţiei germane, menite să destructureze reţeaua care solicita ilegal plata alocaţiilor şi a ajutoarelor pentru firmele aflate în dificultate. Al treilea a fost ridicat din România.

 

„Autorităţile germane au emis pe numele acestuia două mandate europene de arestare, fiind bănuit pe teritoriul Germaniei de comiterea infracţiunilor de fals, uz de fals, înşelăciune şi evaziune fiscală, prin încasarea ilegală a unor drepturi care nu i se cuveneau”, a declarat comisar-şef Alina Dinu, purtător de cuvânt al IPJ Bihor.

 

- Ce acte vi s-au cerut în anchetă?

 

- Autorizaţie de construcţii de pe case şi ce au. Astea s-au cerut, spune primarul Ioan Gligor. Probabil o să le verifice veniturile. Acuma nu ne face cinste o asemenea problemă, care apare la nivel internaţional, adaugă el.

 

Conform presei germane, reţeaua a solicitat ilegal alocaţii pentru 102 copii, dar şi peste 100 de ajutoare financiare pentru firmele aflate în dificultate din cauza pandemiei. Totul cu acte false, iar frauda este uriaşă.

 

„Au falsificat pur si simplu acte pentru cererea de alocaţii. Frauda a fost de aproximativ 1,5 milioane de euro. Aruncă o lumină foarte rea asupra celorlalţi români locuiesc în Germania”, spune Iuliana Kiss, o româncă stabilită în Germania.

 

La acţiunea de destructurare a grupării, care a avut loc la finalul anului trecut, au participat peste 100 de poliţişti germani, care au efectuat percheziţii în şapte locaţii din Germania şi Austria.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro