Reţelele de socializare au luat măsuri extraordinare împotriva preşedintelui SUA, Donald Trump, contul de pe Twitter fiindu-i suspendat pentru 12 ore, în timp ce Facebook şi Youtube au şters o parte a mesajelor acestuia şi ale susţinătorilor săi.

 

După ora 18, la Washington a fost decretată interdicţia de a circula pe străzi iar mai multe coloane ale Gărzii Naţionale au fost văzute în oraş, fiind mobilizate toate forţele disponibile în zonă. Susţinătorii lui Donald Trump au fost evacuaţi din clădirea Congresului SUA, iar acesta şi-a reluat şedinţa de certificare a rezultatelor alegerilor. Aceasta va dura încă multe ore, pentru că procedura prevede că, pentru fiecare stat unde cel puţin un senator şi un membru al Camerei Reprezentanţilor contestă rezultatul, şedinţa se suspendă, cele două camere merg în şedinţe separate, apoi dezbat şi votează o rezoluţie în privinţa contestaţiei.

 

Cronologia evenimentelor:

 

În dimineaţa zilei de 6 ianuarie, Donald Trump s-a adresat unei mulţimi strânse în faţa Casei Albe, la un mare miting de protest faţă de rezultatele alegerilor, manifestaţie pe care el însuşi o promovase cu două zile mai devreme. Discursul său a durat mai bine de o oră şi a conţinut îndemnuri explicite de a merge pe Dealul Capitoliului. Trump a exercitat presiuni directe asupra vicepreşedintele Mike Pence (care este şi preşedintele Senatului) să nu dea curs procedurii de certificare.

Trump şi-a terminat discursul abia în momentul în care Mike Pence a deschis şedinţa camerelor reunite ale Congresului, devenind clar că acesta. aşa cum şi menţionase iniţial într-o declaraţie scrisă, nu va da curs cererilor lui Trump.

 

Imediat după aceea, zecile de mii de susţinători ai lui Donald Trump au plecat în marş de la Casa Albă spre clădirea Congresului, aflată la doar trei kilometri distanţă.

 

 Cordonul de securitate din jurul Capitoliului a căzut rapid în ceea ce mai mulţi analişti (inclusiv John Bolton, fost consilier de Securitate al lui Donald Trump) au numit a fi o îngrozitoare breşă de securitate.

 

În câteva minute clădirea Capitoliului este luată cu asalt, iar câteva sute de protestatari pătrund înăuntru. Au loc ciocniri în interior cu forţele de securitate iar o femeie este împuşcată mortal. Se va dovedi ulterior că aceasta este militar în rezervă, susţinător al lui Trump. Potrivit CNN, patru persoane şi-au pierdut viaţa în confruntările cu forţele de ordine, iar 14 poliţişti au fost răniţi.

 

Membrii Congresului sunt evacuaţi de Secret Service iar primarul oraşului Washington cere mobilizarea Gărzii Naţionale şi interdicţia circulaţiei pe străzile Capitalei, după ora 18.

 

Fotografii şi imagini cu susţinătorii lui Trump în interiorul Capitoliului fac înconjurul internetului.

 

Preşedintele ales, Joe Biden, transmite de la sediul său din Delaware un mesaj de pacificare. Spune că acest nu este un protest ci o insurecţie, avertizează că prestigiul Americii are de suferit şi face apel la Donald Trump să îşi potolească susţinătorii.

 

Câteva minute mai târziu, Donald Trump pune pe Twitter un mesaj video în care reiterează idee că alegerile au fost furate dar le spune susţinătorilor săi să meargă acasă. Ulterior contul său de Twitter va fi suspendat.

 

Aparent, mesajul lui Trump are efect, cei mai mulţi dintre susţinătorii săi părăsesc Dealul Capitoliului, iar forţele de ordine îi evacuează treptat pe cei care pătrunseseră în clădirea Congresului. Peste 50 de persoane au fost arestate.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro