Chiar dacă autorităţile au înfiinţat mai multe locuri la ATI, Suedia nu reuşeşte să facă faţă valului de pacienţi cu Covid din cauza lipsei personalului specializat.

 

”Din ce în ce mai mult, personalul medical se plânge de epuizare şi consideră demisia ca singură soluţie. Într-un mediu de lucru în care eşti atât de obosit, riscul de greşeli creşte. Şi aceste greşeli pot duce la moartea pacienţilor”, spune pentru Bloomberg Sineva Ribeiro, preşedinta Asociaţiei Suedeze a Profesioniştilor din Sănătate. Ea descrie situaţia drept ”îngrozitoare” şi ”fără precedent” şi spune că acum există mai puţin personal calificat decât în ​​primăvară, „ceea ce face mai dificilă extinderea capacităţii la terapie intensivă”.

 

Chiar înainte de primul val al pandemiei, în martie, a existat „o penurie de asistenţi medicali specialişti, inclusiv la ATI”, a mai spus ea pentru Bloomberg.

 

Potrivit unui sondaj realizat de TV4 în 13 din cele 21 de regiuni ale Suediei, numărul demisiilor din sistemul de sănătate a crescut faţă de acum un an.

 

Săptămâna aceasta, capacitatea de terapie intensivă a Stockholmului a atins 99%, iar primarul capitalei suedeze a cerut ajutorul armatei pentru a pune la dispoziţia spitalelor personal medical suplimentar, însă nu este sigur că armata are resursele necesare.

 

Suedia, care a evitat impunerea restricţiilor la începutul pandemiei, cere acum ajutorul altor ţări nordice pentru a-şi putea trata pacienţii cu Covid. Sâmbătă, Finlanda a anunţat că este gata să primească pacienţi suedezi la terapie intensivă.

 

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro