Pacienţii care au mai mult de cinci dintre simptomele care anunţă infectarea cu COVID-19 în prima săptămână, au şanse mai multe ca boala să se extindă pe o perioadă mai mare, potrivit unui nou studiu. Simptome precum – oboseala, durerea de cap, dificultatea în respiraţie, voce răguşită şi dureri musculare – ar fi semne că pacientul nu s-ar recupera rapid. Desigur, există şi factori importanţi precum vârsta, sexul şi IMC (Indicele de masă corporală).

 

Pacienţii care se luptă mai mult timp cu infecţia COVID-19 ar putea avea simptome specifice încă de la debutul bolii. Aceste simptome arată că ei se pot lupta mai mult cu boala şi că vindecarea este mai lentă decât la persoanele care experimentează doar până la 3 simptome.

 

Specialiştii numesc acest tip de boală „COVID-lung'. Aceste persoane sunt greu de studiat deoarece deseori sunt detectaţi cu întârziere din cauza simptomelor anormale pentru debutul infecţiei (cel mai des, COVID-19 debutează cu febră n.r.). Unii dintre ei pot pur şi simplu să nu raporteze aceste afecţiuni persistente, ceea ce face ca urmărirea evoluţiei bolii să fie şi mai dificilă pentru cercetători.

 

O serie de studii preliminare au dezvăluit care sunt semnele timpurii că un pacient va experimenta o boală lung.

 

Pacienţii cu mai mult de 5 simptome în prima săptămână de COVID-19 au dezvoltat o formă mai gravă a bolii.

 

Un studiu recent de la Kings College London, care este încă în aşteptarea de revizuire, a examinat mai mult de 4.000 de pacienţi coronavirus în Suedia, Marea Britanie, şi SUA, cerându-le să înregistreze simptomele într-o aplicaţie. Aproximativ 20% au spus că nu s-au simţit mai bine după patru săptămâni – pragul la care cercetătorii consideră un caz de COVID-lung. La opt săptămâni, aproximativ 190 de pacienţi au raportat simptome persistente. Şi până la 12 săptămâni, aproape 100 de pacienţi au spus că nu şi-au revenit încă.

 

Pacienţii care au experimentat mai mult de cinci simptome în prima săptămână de boală au avut semnificativ mai multe şanse să dezvolte COVID-lung, potrivit studiului. Acest lucru s-a aplicat indiferent de sex şi vârstă.

 

Cercetătorii au descoperit că cele cinci simptome care au prezis cazurile de COVID-lung sunt: oboseala, durerea de cap, dificultatea în respiraţie, voce răguşită şi dureri musculare. Această informaţii ar putea oferi indicii preţioase pentru viitoare tratamente pentru COVID-19.

 

Aproape 98% dintre pacienţii cu COVID-lung au resimţit oboseală, în timp ce 91% au raportat durere de cap.

 

„Ştim că oboseala este o componentă uriaşă, aşa că mă bucur foarte mult că cercetările lor au surprins acest lucru', a declarat Natalie Lambert, profesor asociat de medicină la Universitatea Indiana, care nu a fost implicat în studiu, pentru Business Insider.

 

Vârsta, cel mai important aspect în cazul infectării cu COVID-19

 

De departe cel mai puternic predictor al unui caz de COVID-lung, în conformitate cu studiul Kings College, a fost vârsta. Aproximativ 22% dintre participanţii cu vârste de la  70 de ani în sus au raportat simptome pe termen lung, comparativ cu 10% dintre persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani.

 

Participanţii cu un indice de masă corporală mai mare (IMC) au fost, de asemenea, mai susceptibile de a dezvolta COVID-lung.

 

Deşi sexul nu a fost un predictor la fel de puternic al unui caz de COVID-lung, femeile din grupele de vârstă mai tânără s-au dovedit a fi mai susceptibile la acest timp de boală decât bărbaţii. Aproximativ 15% dintre femeile din studiu au avut simptome pe termen lung, comparativ cu aproape 10% dintre bărbaţi.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro