“Traversăm o etapă istorică pentru protejarea mediului”, a scris pe Twitter Barbara Pompili, ministrul francez pentru tranziţie ecologică, în timp ce ministrul Justiţiei, Eric Dupont-Moretti, a declarat pentru Le Journal du Dimanche că “Pedeapsa va fi eşalonată în conformitate cu intenţiile unui făptuitor”.

 

Miniştrii spun că proiectul de lege va redefini în mod diferit o serie de infracţiuni, pornind de la o “infracţiune generală de poluare”, o alta pentru “punerea în pericol a mediului” şi până la Ecocid (sau crima de mediu, care presupune intenţia de a polua şi provoacă daune ireversibile mediului înconjurător), cu pedepse care pornesc de la trei ani şi ajung până la 10 ani de închisoare.

 

În acelaşi timp, amenzile pentru poluare, care vizează în special firmele, vor fi calculate ca de zece ori profitul pe care l-au făcut din nerespectarea normelor de mediu.

 

Proiectul de lege a fost făcut de un grup de lucru constituit de guvern în urmă cu un an, care a pus pe masa preşedintelui Macron 150 de propuneri pentru reducerea poluării şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

 

 

 

Sursa: www.biziday.ro