Care sunt cele mai bune metode pentru a verifica dacă bijuteriile sunt din aur sau nu? Cum poate ajuta fondul de ten să recunoaştem un fals? Dar un magnet? Trucurile secrete de care trebuie să ţii cont.

 

Cum afli dacă bijuteriile sunt din aur sau doar un fals bine făcut?

Pentru că este un metal moale, aurul este folosit mereu sub formă de aliaj cu alte metale, când vine vorba de bijuterii. Puritatea lui se măsoară în carate, prescurtate „k” sau „kt”. Cu cât bijuteria are mai multe carate, cu atât mai mult aur pur are în compoziţie. În acest moment, pe piaţă se găsesc trei variante ale acestui metal preţios: aurul galben – ce se obţine din aur, argint, cupru şi zinc, aur alb – un aliaj între aur şi un metal alb, de obicei argint, mangan sau paladiu şi aur roz – un aliaj cu cupru.

 

Trucurile secrete de care trebuie să ţii cont dacă vrei să afli dacă bijuteriile sunt din aur

Bijuteriile din aur pot fi recunosute, în primul rând, după marcaj. Potrivit ordinului 214/2011, conţinutul mărcii de garanţie în cazul acestora se înscrie

 

  • 375 pentru bijuteriile din aur de 9 karate (  9k);
  • 417 pentru bijuteriile din aur de 10 karate (10k);
  • 500 pentru bijuteriile din aur de 12 karate (12k);
  • 585 pentru bijuteriile din aur de 14 karate (14k);
  • 750 pentru bijuteriile din aur de 18 karate (18k);
  • 833 pentru bijuteriile din aur de 20 karate (20k);
  • 916 pentru bijuteriile din aur de 22 karate (22k);
  • 999 pentru bijuteriile din aur de 24 karate (12k).

 

Cum afli dacă o bijuterie este din aur? Trucul magnetului

Chiar dacă nu este unul dintre cele mai sigure trucuri folosite pentru a afla facă o bijuterie este din aur sau nu, testul magnetului poate fi folositor. Este mai mult o metodă de excludere. Dacă bijuteria este atrasă de magnet, nu are cum să fie din aur. Din nefericire, însă, metalele folosite pentru a falsifica metalul preţios nu reacţionează la forţa magnetului.

 

Cum folosim acidul azotic să verificăm dacă o bijuterie este din aur sau nu

De regulă, acidul azotic este folosit în industria îngrăsămintelor chimice sau pentru anumite analize medicale. Nu este foarte uşor de găsit în comerţ, însă este cel mai eficient truc pentru a afla dacă bijuteriile sunt din aur sau nu.  Puneţi obiectul pe care vreţi să îl verificaţi pe un obiect de oţel. Aplicaţi o picătură de acid azotic. Apariţia unei culori verzuie indică prezenţa unui metal oarecare, ce a fost placat. Dacă se formează o soluţie lăptoasă, înseamnă că bijuteria este făcută din argint placat cu aur. Dacă nu apare nicio reacţie, bijutera este din aur.

 

Cel mai ciudat truc pentru a testa dacă o bijuterie este din aur sau nu: fondul de ten

Dacă s-ar realiza un top al celor mai ciudate trucuri folosite pentru a afla dacă bijuteriile sunt din aur sau nu, metoda fondului de ten sigur ar ocupa un loc fruntaş. Fondul de ten se aplică pe frunte, apoi se fixează cu pudră. Bijuteria ce urmează să fie testată se freacă pe acea zonă. Dacă va lăsa o urmă negricioasă, nu este din aur.

 

 

 

Sursa: www.playtech.ro/