Începând cu data de 30 ianuarie, Italia a luat măsuri de precauţie pentru a limita traficul de pasageri şi pentru a opri răspândirea Covid-19. Numai că aceste măsuri nu au fost suficiente. Igienistul: „Oricum, s-a întârziat apariţia infecţiei”. Epidemiologul: „Eficacitatea măsurilor nu a fost dovedită întotdeauna”, scrie Il Corriere della Serra, citat de Rador.

 

Blocarea zborurilor directe dinspre China: aceasta a fost prima măsură luată de guvernul italian pentru a combate epidemia cu noul virus Covid-19. Însă nu a fost suficient. Şi acum ne întrebăm dacă multe dintre măsurile luate treptat au fost cu adevărat utile.

 

Tampoanele faringiene

 

Sunt un instrument care permite controlarea contactelor persoanelor diagnosticate cu Covid-19, numele bolii cauzate de SARS-CoV 10, noul coronavirus responsabil pentru aproape 300 de cazuri din Italia. Tampoanele au fost utilizate în regiunea Veneto pentru a depista şi persoanele de contact care la momentul colectării nu prezentau simptome. Un screening extins, care e posibil să fi provocat o creştere a numărului de cazuri detectate, spre deosebire de alte ţări, cum ar fi Franţa, unde numai cazurile simptomatice sunt verificate cu tamponul faringian. „Problema este că unele teste pot fi negative dacă sunt efectuate într-un stadiu mult prea timpuriu al infecţiei. Aşa că ar trebui repetate mai târziu", explică Pier Luigi Lo Palco, profesor de igienă la Universitatea din Pisa. Tampoanele sunt un instrument indispensabil pentru detectarea precoce a infecţiei. Numai că o astfel de organizare este greu de susţinut: „Laboratoarele se umplu până la refuz, există riscul de a întârzia timpii de răspuns la analizele de diferite tipuri, evident, la fel de urgente. Nu cred că serviciile noastre regionale de sănătate pot susţine o astfel de situaţie".

 

Închiderea şcolilor şi birourilor

 

Închiderea şcolilor, pieţelor, birourilor, sălilor de cinema, locurilor de agrement. Este o metodă eficientă pentru reducerea transmiterii bolilor respiratorii virale? Potrivit epidemiologului Institutului Internaţional de Cercetare în domeniul Prevenţiei din Lyon, fost şef al departamentului de prevenţie al Ministerului Sănătăţii, răspunsul este incert deoarece nu există studii de evaluare a acestor măsuri profilactice „non-medicale, sociale”. " Rezultatele nu sunt concludente, dimpotrivă: există dovezi ştiinţifice privind eficacitatea protecţiei individuale, cum ar fi izolarea la domiciliu şi spălatul mâinilor''.

 

Controlarea temperaturii în aeroport

 

Acest sistem a fost introdus în Italia concomitent cu închiderea zborurilor directe din China şi s-a extins apoi la toţi pasagerii, începând cu cei care tranzitează în marile aeroporturi, cum ar fi Fiumicino şi Malpensa. Pentru a rezolva urgenţa implementării unui număr suficient de detectori, au fost mobilizaţi şi medicii generalişti care nu şi-au terminat încă rezidenţiatul. Sistemul se bazează pe posibilitatea identificării persoanelor cu febră. Problema este că febra e un simptom legat de mulţi germeni, nu numai de coronavirus, în timp ce posibile infecţii cu Covid-19 în fază de incubaţie, bolnavii cu febră mică sau cei asimptomatici, nu sunt identificaţi. Potrivit lui Donato Greco: „Sensibilitatea şi specificitatea acestor controale” sunt foarte scăzute.

 

Închiderea unor localităţi întregi şi interdicţiile de circulaţie

 

Începând de sâmbătă, 22 februarie, după descoperirea unor focare epidemice, s-a interzis progresiv circulaţia vehiculelor şi a persoanelor în 10 municipalităţi din zona Lodi, în Lombardia şi într-o comună din regiunea Veneto. Iniţiative care au o probabilitate ridicată de reducere a riscului de transmitere a virsului de la persoane infectate la persoane sănătoase, protejând, de asemenea, persoane aflate în faza de incubaţie sau persoane infectate, dar fără simptome. Măsuri eficiente, în opinia lui Greco, „dar cu un cost social şi economic ridicat, care ar trebui comparat cu eficacitatea efectivă în reducerea riscului. Deşi nu există anumite dovezi, acestea rămân singura alternativă posibilă de a limita infecţia ". Nu este deloc o coincidenţă faptul că oraşe întregi din China au fost închise timp de mai multe zile şi că la o lună şi jumătate după primele restricţii, se are în vedere redeschiderea unor activităţi de producţie.

 

Blocarea curselor aeriene

 

Italia a fost prima ţară din lume care a închis, nu fără a stârni controverse, aeroporturile italiene zborurilor directe dinspre China. Acum se pune întrebarea dacă interdicţia impusă călătorilor chinezi din zonele infectate a fost inutilă, fără a-i verifica simultan şi pe pasagerii care sosesc de pe aeroporturi intermediare. Apoi, au început discuţiile privind revocarea Tratatului Schengen, acordul pentru libera circulaţie a vehiculelor şi a persoanelor din UE.

 

Potrivit lui Pier Luigi Lo Palco, profesor de igienă la Universitatea din Pisa: „Orice iniţiativă ulterioară de blocare a curselor aeriene ar fi fost inutilă deoarece foarte probabil, la sfârşitul lunii ianuarie, coronavirusul era deja în Italia. Astăzi avem aproape 300 de cazuri şi este nevoie de săptămâni pentru a ajunge la aceste cifre, dacă luăm în considerare că pentru a-l depista este nevoie de 7 zile''. Cu toate acestea, Lo Palco clarifică faptul că oprirea zborurilor poate ajuta la întârzierea răspândirii epidemiei: „Dacă am fi lăsat virusul liber să circule, am fi riscat efectul Wuhan”, oraşul în care s-a dezvoltat primul focar.

 

Pentru virusologul Giorgio Palù ''timp de aproximativ 20-30 de zile, Italia a lăsat garda jos. Veneţia şi Milano sunt al doilea şi respectiv al treilea aeroport italian, ca importanţă. În nordul Italiei sunt concentrate activităţile industriale şi târgurile comerciale, schimburile sunt intense. Acest coronavirus are o rată a mortalităţii semnificativ mai mică decât Ebola şi SARS şi s-a adaptat mai bine la structura umană". Walter Ricciardi, acum consilier al guvernului italian pentru relaţiile cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii, vorbeşte în calitate de om de ştiinţă: ''Aşa cum a subliniat în mod repetat OMS, este o decizie care nu are la bază dovezi ştiinţifice şi care poate fi chiar contraproductivă, deoarece acum pot intra oricum prin alte aeroporturi persoane cărora li se pierde urma''.

 

Carantina este cea mai veche măsură de prevenţie din lume, pusă pentru prima dată în aplicare în perioada ciumei de pe navele care soseau la Veneţia. Este considerată astăzi cel mai eficient sistem de limitare al epidemiilor. Potrivit lui Giovanni Rezza, şeful departamentului de boli infecţioase al Institutului Superior de Sănătate: „poate reduce semnificativ cazurile de infecţie”. Un alt instrument valid este cel de a evita prezenţa pacienţilor infectaţi la camerele de urgenţă sau în cabinetele medicilor de familie, circumstanţă care s-a verificat în schimb la spitalul Codogno, unde pare că s-ar fi dezvoltat focarul italian de coronavirus. Screeningul pacienţilor se realizează printr-un „triaj” telefonic, adică o evaluare de la distanţă, efectuată printr-o serie de întrebări, scrie Il Corriere della Serra, citat de Rador.

 

 

 

 

 

Sursa: www.hotnews.ro