Două oraşe italiene, Zungoli şi Mussomeli, vând case părăsite pentru doar un euro, dar cei care vor să înceapă o viaţă nou aici trebuie să vină cu banii de renovare, potrivit CNN.

Cele două oraşe care încearcă să-şi atragă locuitori înstăriţi sunt situate, unul lângă Napoli şi Coasta Amalfi, iar al doilea pe insula Sicilia.

Cele două localităţi nu sunt singurele care fac asta: mai ales satele din Italia încearcă să vândă proprietăţi pentru un euro sau mai puţin, atâta timp cât proprietarii se ocupă de renovarea lor.

Localitatea Zungoli, din provincia Avellino, Campania, oferă până la 15 proprietăţi – cu fotografii ale acestor case situate pe site-ul oficial al lui Zungoli.

„Oamenii trebuie să vadă cu adevărat frumuseţea locului, să guste mâncarea grozavă şi să respire aerul proaspăt şi sănătos ca să ia o decizie”, a declarat Paolo Caruso, primarul oraşului Zungoli, pentru CNN. „Oraşul nostru a îmbunătăţit infrastructura, avem lumini cu LED publice şi internet Wi-Fi excelent. Pieţele şi trotuarele au fost recent renovate. Calitatea vieţii este importantă.”

La 9 ore distanţă, municipiul italian Mussomeli din Sicilia propune o afacere similară. Oraşul, fondat în a doua jumătate a secolului al XIV-lea, are străzi înguste, o biserică veche şi un castel medieval. Dacă acest lucru nu este suficient de stimulant, trebuie să încerci mâncarea tradiţională, brânzeturile, vinul şi deserturile. Localitatea cu aproximativ 11.000 de locuitori este extrem de primitoare, scrie Insider. Fotografii cu proprietati disponibile pot fi vizualizate aici.

În luna februarie, Magaraggia, o firmă de avocatură italiană care documentează tendinţa vânzării de proprietăţi la 1 euro, a listat un număr de 11 municipalităţi care vin cu această ofertă irezistibilă. Până acum, campania a avut succes: majoritatea satelor au scăpat de întregul lot imobiliar; de exemplu Ollolai a primit 5.000 de cereri pentru primele sale 100 de proprietăţi scoase la vânzare.

Asta înseamnă că cei care vor să se mute în Italia trebuie să se grăbească. Problema este că mutarea implică anumite costuri, uneori neaşteptate şi probabil mulţi nervi.

O femeie din Australia care s-a aventurat la mutarea în localitatea Gangi din Italia s-a trezit că urma să plătească 17.000 de dolari numai pentru taxe şi permise de renovare, aşa că a renunţat rapid la casa de 1 euro.

Pentru cele două oraşe prezentate de CNN trebuie depusă o sumă de bani ca depozit de siguranţă (2.000 euro în Zungoli şi 5.000 euro în Mussomeli), servicii de consultanţă de circa 400 de euro şi apoi, în maxim 3 ani, costurile renovării care variază de la casă la casă, dar majoritatea sunt extrem de deteriorate.