De la 1 decembrie 2017, de când Canada a eliminat regimul de vize pentru România, şi până la finele anului trecut, aproape 40.000 de români au solicitat obţinerea unei autorizaţii electronice de călătorie în ţara de peste ocean.

 

Circa 4% dintre solicitanţi au fost însă refuzaţi de autorităţile canadiene, inclusiv pe motiv de antecedente penale grave, indică datele oficiale. 

 

De ce este important: Începând cu 1 decembrie 2017, românii pot călători în Canada fără vize, pentru şederi de maximum 6 luni. Persoanele care intenţionează să intre în/ tranziteze Canada pe calea aerului trebuie totuşi să obţină în prealabil o autorizaţie electronică de călătorie (Electronic Travel Authorization – eTA). Românii care intenţionează să intre în Canada pe cale terestră (rutieră/ feroviară) sau maritimă (la bordul unei ambarcaţiuni, inclusiv al unui vas de croazieră) trebuie să aibă doar un paşaport valabil, fără a mai fi necesară obţinerea eTA.

 

Mai este interesant: La începutul anului trecut, în luna februarie, deci la scurt timp de la ridicarea vizelor, presa canadiană relata că renunţarea la obligativitatea vizei pentru cetăţenii români a fost urmată de o creştere importantă a solicitărilor de azil în Canada, determinând organizarea unei întâlniri între guvernul federal şi diplomaţi români, la Ottawa. Responsabili din Ministerul pentru Imigraţie indicau atunci că 232 de români depuseseră solicitări de azil în Canada de la ridicarea obligativităţii vizelor, comparativ cu întreg anul 2016, când doar 120 de români au cerut azil.

 

În aceeaşi lună februarie 2018, un raport al Agenţiei Canadiene de Servicii de Frontieră relata că ridicarea vizelor a cauzat, în perioada scursă de la 1 decembrie, o creştere notabilă a activităţii crimei organizate din România care vizează Canada. 

 

Profit.ro a relatat că autorităile române au considerat însă că situaţia românilor, în ce priveşte respectarea legii, criminalitatea sau cererile de azil de după liberalizarea regimului de vize, este comparabilă cu cea a altor cetăţeni din state ale Uniunii Europene care au trecut prin acelaşi proces. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, care colaborează permanent cu autorităţile canadiene pe această temă, nu există niciun temei pentru reintroducerea vizelor în cazul cetăţenilor români.

 

Acum, un document recent al Ministerului Afacerilor Externe indică faptul că, din datele obţinute de Ambasada României la Ottawa de la autorilăţile canadiene de resort (lmmigralion Canada şi Poliţia federală de frontieră), în perioada 1 decembrie 2017  - 29 decembrie 2018 au fost înregistrate 39.476 solicitări pentru obţinerea unei autorizaţii electronice de călălorie (eTA) de către cetăţeni români.

 

Din totalul celor aproape 40.000 de solicitanţi români, circa 4% (aproximativ 1.500 cereri) au fost refuzaţi însă de autorităţile canadiene.

 

Conform sursei citate, principalele motive de refuz au fost legate fie de lipsa unor documente necesare aplicaţiei (cereri incomplete), dar şi de existenţa unor antecedente penale grave sau a unor falsuri în declaraţii.

 

În aceeaşi perioadă (decembrie 2017 - decembrie 2018) au fost înregistrate şi 816 situaţii de încălcare a legislaţiei privind imigrarea de către cetăţeni români. Este vorba însă de situaţii legale de neadmiterea, la frontieră, pe teritoriul canadian, de cazuri de expulzare a unor români ca urmare a încălcării legii penale canadiene sau ca urmare a încălcării condiţiilor de şedere în Canada pe baza eTA.

 

Începând cu luna iunie 2018, au fost introduse zboruri directe, dus-întors, de la Bucureşti la Toronto şi, respectiv, la Montreal, pentru perioada verii, efectuate de compania aeriană Air Canada, condusă de românul Călin Rovinescu. În acest context, şi cererile de vacanţe pentru Canada au crescut odată cu ridicarea vizelor şi cu lansarea zborurilor directe.

 

 

 

 

Sursa: www.profit.ro