Comisia Europeană a lansat, joi, o procedură de infringement contra Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac, transmite Agerpres.

 

„Nu există lucrători, nici copii de categoria a doua în Uniunea Europeană“, a subliniat comisarul european pentru afaceri sociale, Marianne Thyssen, într-o conferinţă de presă.

 

„În condiţiile în care lucrătorii mobili (străini, n.red.) cotizează la un sistem de securitate socială în aceeaşi manieră ca lucrătorii locali, ei trebuie să perceapă prestaţii identice, chiar şi atunci când copiii lor trăiesc în străinătate“, a subliniat reprezentanta executivului comunitar.

 

Legea austriacă privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor în Austria a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Conform normelor aplicate anterior acestei date, alocaţiile acordate de sistemul austriac de ajutoare sociale puteau ajunge la suma de 233 de euro pe lună pentru un copil, sumă pe care guvernul de la Viena o consideră disproporţionată în raport cu nivelul preţurilor şi al salariilor din unele ţări vecine.

 

La 7 ianuarie, Comisia Europeană anunţase că va analiza îndeaproape legea din Austria privind ajustarea alocaţiilor copiilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii în ceea ce priveşte compatibilitatea ei cu legea UE, dar a precizat că în principiu legislaţia comunitară nu permite indexarea acestor beneficii .

 

Şi Ministrul român de externe, Teodor Meleşcanu, a subliniat marţi că executivul Uniunii Europene ar trebui să se sesizeze în legătură cu discriminarea făcută prin această lege.

 

 

 

Sursa: www.g4media.ro