Începutul pandemiei de coronavirus a coincis cu sezonul gripal, însă cu toţii ne aşteptam ca odată cu venirea verii şi creşterea temperaturii în termometre să scadă simţitor numărul cazurilor. Lucru care nu doar că nu s-a întâmplat, dar se pare că tot mai mulţi sunt testaţi pozitiv cu COVID-19. Un epidemiolog explică ce se întâmplă cu exactitate.

 

Mulţi s-au bazat pe studiile care ilustrează că transmisibilitatea scade cu circa 20% în anotimpul cald, însă nu s-au luat în calcul toţi factorii. Emilian Popovici, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, a explicat că, pentru ca acest lucru să se întâmple, ar fi trebuit să se înregistreze temperaturi de peste 37 de grade.

 

„S-a spus şi s-a dovedit, de fapt, prin studii şi Universitatea Harvard a afirmat că practic, transmisibilitatea scade cu aproximativ 20 la sută pe perioada caldă. Însă asta presupune temperaturi de 37 de grade sau peste 37 de grade. Deci, dacă ne aflăm la 32, 33, 34 de grade şi nouă ne este cald, asta nu este suficient ca lucrurile să se modifice în mod semnificativ', a spus specialistul la Digi24.

 

Specialist: „Există şi varianta ca numărul cazurilor să scadă”

Numărul îmbolnăvirilor va creşte în continuare, potrivit estimărilor epidemiologului, care avertizează că o încetinire ar putea avea loc, numai dacă oamenii vor respecta cu stricteţe regulile.

 

Citeşte şi: Andreea Antonescu, primele declaraţii despre bărbatul în compania căruia a fost fotografiată la mare, în tandreţuri:„O să mai fim surprinşi din când în când împreună'

 

„După cum evoluează lucrurile, parcă evoluează cam repede, şi pe noi ne surprinde această evoluţie şi această creştere. Am făcut o estimare de 836 de infecţii noi pentru data de 14 august. Există şi varianta ca numărul cazurilor să scadă, dacă oamenii respectă măsurile şi înţeleg că acest virus există, că infectează, că generează forme grave de boală şi că singura metodă de a lupta împotriva lui este să respectăm recomandările', a conchis expertul.

 

 

 

 

Sursa: www.viva.ro