Ambasadorul Canadei în Republica Cehă, Otto Jelinek, a anunţat ridicarea obligativităţii vizei pentru cetăţenii cehi care vor să călătorească în ţara sa, ca urmare a schimbărilor introduse de autorităţile canadiene în ceea ce priveşte sistemul de azil, informează Associated Press.

La rândul său, ministrul ceh de externe Jan Kohout a subliniat că această decizie va contribui atât la dezvoltarea turismului în ambele sensuri, cât şi la intensificarea relaţiilor economice dintre Republica Cehă şi Canada.

Canada a renunţat la vizele pentru cehi în 2007, dar le-a reintrodus în iulie 2009, din cauza numărului mare de solicitanţi de azil din Republica Cehă, în majoritate romi, care susţineau că sunt discriminaţi în ţara lor. În decembrie 2012 au fost introduse o serie de schimbări de substanţă în ce priveşte sistemul de azil canadian, iar în urmă cu circa o lună Ambasada Canadei la Praga a indicat că guvernul canadian a început demersurile de ridicare a obligativităţii vizei.

Ulterior, premierul canadian Stephen Harper a confirmat, la Bruxelles, că se va renunţa într-un viitor apropiat la vizele pentru cetăţenii cehi, explicând că libera circulaţie a persoanelor între Canada şi Uniunea Europeană este în interesul autorităţilor de la Ottawa, menţionează agenţia cehă de presă CTK.

În plus, după cum notează AP, cehii au ameninţat cu blocarea acordului de liber-schimb semnat luna trecută de Canada cu Uniunea Europeană, din cauza acestei restricţii.

Schimbările adoptate de Canada în privinţa sistemului de azil urmăresc să asigure acordarea mai rapidă a protecţiei necesare pentru persoanele îndreptăţite, dar şi plecarea mai rapidă a celor care în realitate nu au nevoie de protecţie, precum şi descurajarea abuzurilor.

De la reintroducerea obligativităţii vizelor, Canada a emis peste 30.000 de vize pentru cetăţeni cehi şi a respins circa 500 de aplicanţi