Parcul Keukenhof, situat la jumătatea distanţei dintre Amsterdam şi Haga şi considerat cea mare grădină de flori din lume, îşi întâmpină în această primăvară vizitatorii cu 800 de soiuri de lalele şi peste 7 milioane de bulbi înfloriţi, oferind o experienţă unică şi de neuitat, indică site-ul parcului.

Pe lângă cele 32 de hectare dedicate florilor, vizitatorii se pot bucura de spectaculoase expoziţii florale, de grădini inspiraţionale surprinzătoare, de opere de artă unice şi de o serie de evenimente minunate. De asemenea, nu trebuie ratată expoziţia „Tulpomania” din Pavilionul Juliana.

Parcul Keukenhof, situat la jumătatea distanţei dintre Amsterdam şi Haga şi considerat cea mare grădină de flori din lume, îşi întâmpină în această primăvară vizitatorii cu 800 de soiuri de lalele şi peste 7 milioane de bulbi înfloriţi, oferind o experienţă unică şi de neuitat, indică site-ul parcului.

Pe lângă cele 32 de hectare dedicate florilor, vizitatorii se pot bucura de spectaculoase expoziţii florale, de grădini inspiraţionale surprinzătoare, de opere de artă unice şi de o serie de evenimente minunate. De asemenea, nu trebuie ratată expoziţia „Tulpomania” din Pavilionul Juliana.

„Epoca de aur” reprezintă o sursă de inspiraţie atât pentru mozaic, cât şi pentru multe dintre expoziţiile florale din Pavilionul Oranje Nassau. În 2016, elementele noi sunt o grădină inspiraţională dedicată „Epocii de Aur” şi o grădină care are drept sursă de inspiraţie ceramica albastră de Delft.

Dincolo de atracţiile oferite, Keukenhof este şi un model pentru amenajarea propriei case şi grădini, prin grădinile sale inspiraţionale care fac legătura cu tendinţele de azi din acest domeniu.

Grădina dedicată „Epocii de Aur”

În timpul călătoriilor de explorare a noii rute comerciale, botaniştii s-au aflat şi în căutarea unor noi specii de plante, a căror diversitate a fost descrisă şi desenată în cărţi magnifice. Plantele descoperite au fost aduse acasă, în condiţii foarte dificile pe nave, şi expuse în grădini botanice şi în casele de pe marele canal. Această grădină este un tribut adus curajoşilor „căutători de plante” din „Epoca de Aur”.

Grădina dedicată ceramicii albastre de Delft

La jumătatea secolului al XVII-lea, olarii din Delft au reuşit să copieze tehnica realizării porţelanului chinezesc în culorile albastru-alb, iar ceramica albastră de Delft a devenit extrem de populară. Până în ziua de azi, această combinaţie de alb şi albastru este utilizată pe scară largă şi o regăsim şi în această grădină cu un minunat aranjament de flori cu bulbi albe şi albastre, de primăvară.

Grădina de legume

Aici se poate vedea cum florile cu bulbi pot completa în mod atractiv o grădină de legume la începutul primăverii.

Grădina romantică

Îndrăgostiţi, logodiţi sau deja căsătoriţi, nimeni nu poate rata cel mai romantic loc din Keukenhof. O grădină cu gust, cu bulbi în nuanţe minunate, unde se poate lăsa un mesaj de dragoste.

Grădina simţurilor, în concepţia lui Rob Verlinden

Este o nouă grădină inspiraţională, realizată de cel mai cunoscut dintre grădinar olandez, Rob Verlinden, unde sentimentele, mirosul şi vederea sunt punctele centrale de interes. O grădină plină de surprize!

Grădina de plajă

Este o grădină pe care ne-o dorim toţi, o grădină în care ne relaxăm, ca şi cum ne-am afla la plajă, cu o atmosferă tropicală oferită de lalelele viu colorate, de plantele exotice cunoscute sub numele de „coroana imperială” (Fritillaria) şi de palmieri.

Grădina vintage

O grădină cu un iz nostalgic, cu un aranjament dintre plantele rezistente şi elemente vintage. O combinaţie neobişnuită de plante şi un aranjament impresionant de flori cu bulbi.

Grădina istorică

În această grădină vizitatorii pot afla detalii despre istoria de 400 de ani a cultivării lalelelor în Olanda. Aici veţi descoperi o reproducere a grădinii lui Clusius, botanistul care a pus bazele cultivării lalelelor în această ţară, în care se pot admira soiuri de lalele cultivate timp de patru secole. Datorită lui Carolus Clusius laleaua a devenit un important simbol al Olandei.

Tulpomania

Povestea lalelei este cu adevărat impresionantă. De la bulbi valorând greutatea lor în aur furturi sau celebra lalea neagră la personalităţi care au dat numele lor unor noi soiuri — toate aceste detalii se regăsesc în expoziţia Tulpomania din Pavilionul Juliana.

De asemenea, tot aici se poate afla cum se poate da numele unei lalele, cum sunt cultivate acestea sau se pot primi sfaturi şi sugestii de la experţii parcului cu privire la creşterea acestora în propria grădină.

Expoziţia de sculptură

Keukenhof nu este doar un fundal superb pentru şapte milioane de bulbi de flori de primăvară, ci şi o locaţie excelentă pentru sculpturi şi alte opere de artă. În fiecare primăvară, artiştii sunt invitaţi să îşi expună una sau mai multe opere de artă în parc, iar această combinaţie dintre artă şi flori produce adesea rezultate surprinzătoare şi este o adevărată bucurie pentru ochi.

Vizitatorii care vor să exploreze frumoasa zonă din jurul parcului cu bicicleta trebuie să ştie că parcul oferă posibilitatea închirierii de biciclete chiar din parcarea de lângă intrarea principală. Responsabilii parcului au pregătit pentru amatorii mersului cu bicicleta patru trasee marcate, a căror lungime variază de la 5 la 25 de kilometri. Nu în ultimul rând, fanaticii ciclismului pot opta pentru „drumul Bollenstreek”, un traseu cu o lungime de 35 de kilometri.

Este important de ştiut că nu toate florile de la Keukenhof se găsesc afară: pavilioanele sunt pline de plante cu bulbi, de flori tăiate şi de plante în ghiveci. În Pavilionul Oranje Nassau, spre exemplu, pot fi admirate aranjamente florale care se schimbă în fiecare săptămână. La pavilionul Willem-Alexander sunt mii de lalele, iar în ultimele douăsprezece zile ale sezonului, aici este găzduită cea mai mare expoziţie mondială de crini, un adevărat spectacol. De asemenea, timp de opt săptâmâni, Pavilionul Beatrix oferă vizitatorilor şansa de a se bucura de o expoziţie de orhidee şi anthurium.