Parisul a fost desemnat cel mai admirat oraş din lume, în urma unui studiu realizat pe baza răspunsurilor date în funcţie de şase criterii, printre care notorietatea, localizarea şi cultura, scrie lefigaro.fr.

Analiştii de la Anholt-GkK City Brands Index au realizat peste 5.100 de interviuri în întreaga lume. Locuitori din 50 de oraşe din China, India, Coreea de Sud, Australia, Statele Unite, Brazilia, Rusia, Franţa, Germania şi Marea Britanie au răspuns la un chestionar pentru alegerea celui mai admirat oraş din 50 de metropole, în funcţie de şase criterii: notorietatea internaţională, locul (transporturi, localizare), cultură, condiţii (locuire şi dotări publice), locuitori (convivialitate, siguranţă şi diversitate culturală), potenţial educaţional şi economic.

Rezultatul, publicat la 20 ianuarie 2016, a fost că Oraşul Luminilor s-a clasat pe primul loc, detronând Londra. În precedentul clasament realizat în 2013, Parisul ocupa poziţia a treia.

Studiul — ale cărui rezultate sunt publicate din doi în doi ani — a fost efectuat în luna septembrie 2015, la puţin timp înainte de atentatele din 13 noiembrie, dar la câteva luni după cele din ianuarie.

Oraş admirat nu înseamnă însă neapărat şi vizitat.

„Atentatele nu schimbă semnificativ sau durabil percepţia asupra oraşului”, afirmă Simon Anholt, realizatorul clasamentului, chiar dacă turiştii străini nu s-au gândit în ultima vreme să viziteze repede Parisul fiindcă sintagmele „stare de urgenţă” şi „conflict” sunt încă prezente în mintea lor.

„Atentatele nu schimbă motivele pentru care turiştii admiră frumuseţea, viaţa culturală şi atracţiile oraşului”, încheie Anholt.

Clasamentul celor mai admirate 10 oraşe din lume, realizat de Anholt-GfK City Brands Index, cuprinde în ordine oraşele Paris, Londra, New York, Sydney, Los Angeles, Roma, Berlin, Amsterdam, Melbourne şi Washington DC