Caruselul de Lumină – aşa cum purta numele palatul familiei de bancheri Chrissoveloni, de pe Lipscani, construit în anul 1860, se redeschide joi, 12 februarie, după un sfert de secol în care publicul nu a avut acces în clădirea-monument.

Clădirea din centrul istoric al Bucureştiului va găzdui o nouă librărie Cărtureşti. Situată pe Strada Lipscani, la numărul 55, librăria se desfăşoară pe şase niveluri însumând 1000 de metri pătraţi.

Cărtureşti Carusel este un experiment de locuire culturală a centrului vechi, oferind un spaţiu pentru lectură, socializare şi explorare artistică a inimii oraşului. Cu un bistro la ultimul etaj, un spaţiu multimedia la subsol şi o galerie dedicată artei contemporane la primul etaj, librăria se pregăteşte să spună o nouă poveste pe o stradă cu o vibrantă tradiţie comercială, relatează designist.ro.

Elegantul edificiu de secol XIX a intrat în posesia celebrei familii de bancheri Chrissoveloni în 1903, iar în perioada comunistă a fost confiscat şi transformat în magazinul Familia.

După 1990, imobilul a fost recuperat şi reabilitat de proprietarul actual, Jean Chrissoveloni, iar acum prinde viaţă printr-o amenajare inovatoare, dar atentă la substanţa istorică, semnată de biroul de arhitectură Square One.

“Ne-am structurat propunerea în jurul ideii de comunicare între vechi şi nou. Folosind un limbaj contemporan, am redus la minim elementele cromatice pentru a lăsa loc jocului de lumini şi umbre generat de luminatorul central. Forma sinuoasă şi diafană a supantelor generează dinamică şi adaugă ritmicităţii şi simetriei clădirii un caracter ludic, asemenenea unui carusel în mişcare”, au declarat reprezentanţii Square One.