Incendiile, defrişările şi deşeurile sunt pericolele care ameninţă Parcul Natural Văcăreşti, în lipsa unui statul oficial de arie protejată naturală.

Semnalul de alarmă a fost tras de Grupul de Iniţiativă pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti care solicită primarului Bucureştiului, Sorin Oprescu, şi membrilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) să trateze cu maximă responsabilitate acest proiect şi să reintroducă pe ordinea de zi a următorului CGMB avizul administrativ astfel încât operaţiunea de înfiinţare a parcului să se finalizeze cât mai repede.  

“La 3 ani de la declanşarea campaniei de înfiinţare şi dispunând de toate documentele necesare, potrivit legii, pentru a exista, Parcul Natural Văcăreşti - prima arie naturală protejată urbană din România, se încurcă în proceduri administrative. Amânarea înfiinţării ariei naturale ridică mari semne de întrebare cu privire la dorinţa autorităţilor române de a realiza acest proiect. Mai mult decât atât, în lipsa statutului oficial de arie naturală protejată, anotimpul rece care se apropie reprezintă o ameninţare pentru echilibrul ecosistemului Văcăreşti: incendii, defrişări, abandonarea deşeurilor”, după cum au semnalat reprezentanţii Grupul de Iniţiativă pentru înfiinţarea Parcului Natural Văcăreşti.

Potrivit acestora, proiectul se află încă în stadiu de avizare administrativă în cadrul CGMB în ciuda susţinerii exprimate de autorităţi şi de către organizaţii internaţionale.

“Indiferent de motivele pentru care Parcul Natural Văcăreşti nu este încă înfiinţat nici după trei şedinţe ale CGMB în care a fost votat în largă majoritate, rezultatul este acelaşi: sabotarea înfiinţării unui parc pentru locuitorii municipiului Bucureşti”, au afirmat reprezentanţii Iniţiativei.