Lotca lipovenească şi tradiţiile pescăreşti ale locuitorilor din Delta Dunării sunt prezentate la Donaufest Ulm / Neu-Ulm, un festival internaţional dedicat tradiţiilor, turismului şi mobilităţii în ţările Dunării, ce are loc în perioada 4-13 iulie în Germania. România şi Delta Dunării sunt reprezentate la eveniment de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23.

Conceptul expozitional al asociatiei este unul inedit si a fost ales pentru a sublinia potenţialul resurselor naturale si umane din Delta Dunării. Vizitatorii nu sunt aşteptaţi într-un stand obişnuit, ci într-o casă tradiţională din Deltă, construită din lemn şi stuf, unde primesc informaţii despre natura şi obiceiurile locale, precum şi despre oferta de ecoturism a Deltei Dunării. Reprezentanţii Asociaţiei Române de Ecoturism, aflaţi la rândul lor la standul României de la Ulm, prezintă publicului şi alte destinaţii de ecoturism din ţara noastră, scrie obiectivtulcea.ro.

Toţi cei prezenţi la festival au ocazia să asiste la construcţia unei lotci tradiţionale pescăreşti de către meşteri din deltă, coordonaţi de Paul Vasiliu, constructorul canotcii. Alături de reprezentanţii Asociaţiei IP-Mila 23, meşterii oferă vizitatorilor detalii despre arta de a construi bărci de lemn şi împărtăşesc poveşti despre lotcă şi rolul său în viaţa localnicilor. Lotca finisată în atelierul demonstrativ de la Ulm va fi pusă pe Dunăre în ultima zi a festivalului şi va fi oferită cadou Asociaţiei Biroului Dunării din Germania şi locuitorilor oraşului Ulm.