Oraşul Umea din Suedia şi oraşul Tampere din Finlanda au cel mai curat aer din Europa, potrivit unui top al Agenţiei de mediu a Uniunii Europene. În clasamentul celor 320 de localităţi monitorizate sunt şi 3 oraşe din România, dar acestea se află în zona „roşie” a localităţilor poluate.

 

Particulele fine, poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătăţii în ceea ce priveşte moartea prematură şi îmbolnăvirile au fost, de asemenea, scăzute în aerul din Funchal (Madeira), Tallinn (capitala Estoniei) şi oraşul norvegian Bergen, potrivit raportului citat de Agerpres.

 

Lista calităţii aerului s-a bazat pe o evaluare a datelor din peste 320 de oraşe din Europa, publicată joi de EEA.

 

Dintre acestea, 127 de oraşe s-au dovedit a avea o bună calitate a aerului (zona verde) în timp ce 123 au avut o poluare moderată (zona galbenă) şi 73 au fost clasificate ca având o calitate slabă sau foarte slabă (zona verde).

 

Majoritatea oraşelor situate în partea inferioară a clasamentului se află în Polonia şi în nordul Italiei.

 

Tot aici sunt însă şi 3 oraşe din România. Bucureştiul este pe locul 263, Timişoara – pe 267, iar Braşovul are cea mai slabă calitate a aerului, situându-se pe locul 273.

 

Agenţia europeană de mediu a evaluat poluarea cu particulele în suspensie PM2.5 în 323 de oraşe din 26 de ţări ale UE, dar şi din Islanda, Norvegia şi Elveţia.

 

Clasamentul a acoperit ultimii doi ani şi nu a inclus toate oraşele europene, omisiuni cauzate de lipsa unor date comparabile.

 

 

 

 

Sursa: www.digi24.ro