Fundaţia „Mihai Eminescu Trust”, patronată de Prinţul Charles al Marii Britanii, a început în Sibiu şi Braşov un demers prin care urmăreşte păstrarea şi valorificarea lemnului pictat. Proiectul este intitulat „Florile Transilvaniei - Proiect de promovare a tradiţiilor de restaurare şi pictură pe lemn” şi va fi derulat în următoarele şase luni în parteneriat cu şcolile generale din comuna sibiană Laslea şi cea din comuna braşoveană Buneşti.

„Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de educaţie culturală a publicului din România şi străinătate cu privire la valoarea şi modul de conservare şi păstrare a obiectelor de patrimoniu din lemn pictat.

Proiectul va urmări dezvoltarea cunoştinţelor şi interesului a 30 de elevi din şcolile partenere şi a circa o sută de locuitori din comunele Buneşti şi Laslea faţă de identificarea şi păstrarea în condiţii optime a obiectelor tradiţionale din lemn pictaţ includerea în circuitul expoziţional a două obiecte restaurate şi crearea de materiale multimedia care prezintă modalităţi concrete de educaţie culturală, identificare, restaurare, conservare şi utilizare in-situ a obiectelor din lemn pictat”, spun reprezentanţii Fundaţiei „Mihai Eminescu Trust”.

Aproximativ 30 de elevi din clasele V-VIII vor participa la diverse activităţi care să le trezească interesul faţă de valorile autentice şi să contribuie la conştientizarea importanţei conservării şi salvării pieselor de mobilier pictat.