Ucraina a intrat duminică dimineaţă în a patra zi de război după încă o noapte de lovituri militare executate de armata Rusiei, forţele Kievului continuând să opună o rezistenţă îndârjită soldaţilor trimişi de Vladimir Putin. Aliaţii occidentali au convenit să blocheze accesul Rusiei la sistemul de plăţi internaţional SWIF şi pregătesc noi sancţiuni contra Kremlinului şi oligarhilor ruşi, dar şi noi ajutoare pentru lupta dusă de forţele preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Trupe ruseşti au intrat în Harkov, un oraş de 1,4 milioane de locuitori aflat lângă graniţa cu Rusia, la nord de regiunile separatiste.

"A avut loc o pătrundere a trupelor de infanterie şi mecanizate uşoare, inclusiv în partea centrală a oraşului", a anunţat preşedintele Administraţiei Regionale de Stat din Harkov, Oleg Sinegubov. Acesta i-a îndemnat pe locuitorii din zonă să rămână în adăposturi.

Trupele ruseşti au aruncat în aer o conductă de gaze naturale în oraşul ucrainean Harkov, anunţase anterior, în primele ore ale dimineţii de duminică, serviciul de stat ucrainean de comunicaţii speciale.

Nu este clar la acest moment cât de importantă era conducta şi dacă explozia ar putea întrerupe transporturile de gaze în afara oraşului sau a ţării. În pofida războiului, Ucraina continuă să permită livrarea de gaze ruseşti către Europa.

Marile companii de tehnologie continuă să ia măsuri contra Rusiei. După Facebook, şi Google anunţă că interzice organelor de propagandă ale Kremlinului, printre care şi RT, să mai primească bani pentru reclamele apărute pe internet, aplicaţii sau pe YouTube

"Vom lupta atât timp cât va fi nevoie pentru a elibera ţara", a spus Zelenski într-un clip video, un nou ăndemn mobilizator pentru ucraineni să lupte contra forţelor de invazie ale Moscovei trimise după un anunţ făcut joi dimineaţă de Vladimir Putin.

"Vom trage Rusia la răspundere şi ne vom asigura în mod colectiv că acest război este un eşec strategic pentru Putin", au spus liderii Comisiei Europene, Franţei, Germaniei, Italiei, Marii Britanii, Canadei şi SUA.